В Смолян не достигат и лекари, и апаратура

В Смолян не достигат и лекари, и апаратура

Освен апаратурата в Смолянска област не достигат и медицинските кадри.

Проблемът трябва да се разреши най-рано до месец май и да се оптимизира областната здравна карта на Смолянска област. За да може да се разреши проблема обаче пълноценно трябва да се направи регионална идентификация на демографските и социално-икономически особености на региона.

Според лекарите остри проблеми възникват заради прилагането на текстове от Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор за 2010-та година, съобщава радио Пловдив.

Председателят на местната лекарска колегия д-р Емилия Апостолова посочи, че става въпрос за адекватен достъп, гарантиращ здравето и живота на пациентите. По думите й, е непрофесионално, неоправдано и несериозно да се говори за висококачествено и високотехнологично обслужване на всички пациенти в страната.

„Споразумението между Българския лекарски съюз и НЗОК от 12.01.2010 г. е в нарушение на текстове от Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор за 2010-та година, което дава възможност на болничните заведения да търсят правата си по съдебен път." – зявяват от местната съсловна арганизация.

Смолянските медици са категорични, че на този фон празните лозунги да се повиши качеството на обслужване звучат несериозно и безсмислено. Становището на лекарската колегия в Смолян е адресирано до здравното министерство, парламентарна комисия по здравеопазване и Българския лекарски съюз.

Вирни се горе