В прополиса от Родопите има антиракови съставки

В прополиса от Родопите има антиракови съставки

Прополисът от Родопите е с високо съдържание на противотуморни съединения. Това установяват учени от два пловдивски университета – Медицинския и по хранителни технологии. Инициатор на проекта е проф. д-р Людмил Пейчев, ръководител на Катедрата по фармакология и лекарствена токсикология.

“Бях провокиран от проучване на японски специалист. Той взел проби от няколко държави по света и открил, че бразилският, аржентинският и червеният кубински прополис са най-богати на 3 противотуморни съставки – фенитилов естер на кафеената киселина, кверцитин и клеродан дитерпеноид”, коментира проф. Пейчев.

Обяснението на японския експерт било, че в девствените джунгли на тези 3 страни има уникални видове растения, което е предпоставка пчелите да дават целебни продукти. В тази разработка обаче не е бил включен българският прополис, познат у нас като пчелен клей.

Проф. Пейчев, който изучава лечебните му свойства вече 33 г., и колегите му се заели да докажат, че в него има също антиракови компоненти. Екипът изследвал натурален прополис от 7 места – от Асеновградския край, Видинския, Великотърновския, Чирпанския, Девинския, около Шумен и от района на нос Калиакра.

Най-богат на антираковите вещества се оказал пчелният клей от Асеновградско, Великотърновско, Шуменско и около Девин. “Вероятно една от многото причини за различието в състава на прополиса е разнообразието на растенията, отсъствието на промишлени замърсители и не на последно място пръскането на посевите с препарати”, смята проф. Пейчев.

Той уточнява, че с колегите му не са били в състояние да изследват всички компоненти на пчелния клей, тъй като са над 300. Учените смятат, че ако пчелният продукт от един район е по-богат на едни лечебни вещества, то той е беден на други. Крайният извод от проучването е, че българският прополис не отстъпва по състав на чуждия.

Все още обаче не се е намерила институция, която да финансира мащабно изследване и да популяризира резултатите извън страната. Според пловдивските специалисти не само растенията, географската ширина, надморската височина и климатът обуславят наличието на антиракови съединения в прополиса. Решаващ фактор е видът на пчелата. В Родопите се е запазила т.нар. родопска медоносна пчела, която не се среща другаде в България. Описана е за първи път през 1913 г.

“В останалата част от страната повече от 50 г. се разпространяват вносни пчелни семейства. Навремето ги купуваха от Украйна и Румъния, но те не дават такива уникални продукти като родопската медоносна пчела”, посочва проф. Пейчев. В рамките на проекта той е сравнявал и търговски препарати, съдържащи прополис, от Франция, Италия, Унгария и Австрия с подобни български.

В един от нашите продукти е установено много по-високо съдържание на антиракова съставка в сравнение с вносните. Все още обаче в света няма лекарства срещу рак, синтезирани от пчелния клей. Засега е популярен като хранителна добавка.

Според проф. Пейчев прополисовите продукти могат да се приемат в периода след химио- и лъчетерапия. “Противораковото лечение отслабва имунната система и причинява сериозни странични ефекти като ерозии по лигавиците, рани по кожата, увреждане на костния мозък и други.

Пчелният клей пък има епитализиращ, противомикробен, антиоксидантен и имуностимулиращ ефект, неутрализира и разпадните продукти от загиването на туморните клетки”, обяснява шефът на Катедрата по фармакология в МУ.

Той препоръчва в продължение на половин година след химио- и лъчетерапия да се приемат по 10 капки прополисов продукт на ден, разтворени в хладка или студена вода. “Ако клеят се сложи в топъл чай, ще полепне по стените на съда и няма да попадне в организма”, уточнява ученият.

Преди години той е правил проучване и за действието на прополиса в гинекологията. При група жени с ерозио на маточната шийка е било съчетано традиционното лечение с прилагане на пчелен клей. Оказало се, че продуктът помага за по-бързото възстановяване на болните. Екип на проф. Пейчев и стоматолози доказали, че прополисът е особено ефикасен и при възпаление на венците.

Заболяването е открито при 60% от 1400 изследвани ученици в Пловдив – 1/3 от тях били с тежка степен. “На част от пациентите дадохме пасти за зъби срещу парадонтит. На други препоръчахме да накапват върху нея и екстрат от прополис”, обяснява проф. Пейчев.

20 дни по-късно изследвали слюнка на учениците от двете групи. При втората количеството на веществата, които възстановят увредената тъкан, се оказало по-голямо благодарение на пчелния клей. По този начин може да се предотврати развитието на пародонтозата, смятат учените.

Лечебният ефект на пчелния продукт е установен и при язва. “Преди години беше доказано, че причината за този здравословен проблем е един микроорганизъм. Той е много устойчив и рецидивира след приключване на лекарствената терапия”, посочва проф. Пейчев.

Екип от МУ – Пловдив, под негово ръководство е изследвал действието на прополиса при язва. Група пациенти са го приемали в продължение на 3 месеца след антибиотиците. Друга група се лекували само с медикаментите. При първата едва при 15% микроорганизмът се появил отново. Във втората рецидивите са били над 60%.

“Освен че пчелният клей се продава вече по-скъпо от златото, има и ментета. Производители често смесват прополис с восък”, казва проф. Пейчев. Най-простият начин да се разбере дали продуктът е истински, е да се сложи в чаша с вода. Ако изплува нагоре, е с восък.

Пловдивският експерт е категоричен, че много важно е в каква доза се приема прополисът. Установено е, че при по-високи пропорции имуностимулиращият му ефект намалява.

Вирни се горе