В област Смолян ще се проведе масово изследване за разпространението на COVID-19 сред населението

В област Смолян ще се проведе масово изследване за разпространението на COVID-19 сред населението

„Според актуалните данни за разпространението на коронавирус на територията на област Смолян са регистрирани 43 случая, в които са включени двамата жители от община Неделино, които бяха хоспитализирани в Университетската болница в гр.Пловдив. 37 са излекуваните, четири са смъртните случаи. Към момента активните случаи са два, като и двата са амбулаторни и на домашно лечение – единият пациент е работника от завода на Костал в Пазарджик, а другият е жената, пристигнала от София на гости при родителите си.“, обобщи информацията областният управител Недялко Славов по време на редовния ежеседмичен брифинг. „През последната седмица няма съществена промяна в разпределението по области, като Смолян е на 11 място по общ брой регистрирани случаи, а на 9-то по брой регистрирани случаи спрямо броя на населението – 1 на 2454.“ „През изминалата седмица е изписан и последният пациент от Инфекциозно отделение на Областната болница, с което в болниците в област Смолян няма хоспитализирани пациенти с COVID-19. Снети под карантина са още 4 лица, които са били на домашно лечение.“, каза директорът на РЗИ-Смолян Мими Кубатева.

По отношение на изследваните проби, тя уточни, че за периода 25-31 май с PCR-тест са изпратени за изследване 58 проби, от които 40 от РЗИ и 18 от МБАЛ-Смолян. Осем от пробите са на медицински персонал, 29 са на персонала и потребители от Центъра за настаняване от семеен тип на лица с физически увреждания в гр.Неделино. Всички проби са отрицателни. Към момента с PCR-тест са изследвани всички работещи в социални домове на територията на областта и всички са отрицателни. „Започнахме изследването на домуващи и потребители на центровете. През изминалата седмица освен домуващите в Центъра в Неделино, са изследвани и 68-те домуващи в Дома за стари хора в с.Фатово и пробите също са отрицателни. За периода на територията на областта са направени 208 бързи теста. Два от тях са за антигени, направени в Девинската болница и са отрицателни. Останалите са за наличие на антитела, като при тях има два положителни случая за IgG и IgN. От всички направени бързи тестове 105 са на работещите в Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян, с което обхванахме всички работещи в спешната помощ в областта. Под карантина през изминалата седмица са били две контактни лица, а на 28-дневна изолация за лечение в дома – двама, и седем след дехоспитализация.“

Д-р Кубатева представи осъществения от РЗИ контрол. „Направени са 17 проверки в лечебни заведения за доболнична помощ за спазване мерките за профилактика на инфекции и противоепидемичните мерки, свързани със заповедите на министъра на здравеопазването. Взети са 100 проби за контрол на дезинфекцията. Няма установени нарушения. Проверени са 12 детски заведения във връзка с възстановяване на работата им, установено е, че навсякъде са предприети действия за подготовка за приемане на децата, съобразно указанията. От тази сутрин инспектори от РЗИ са направили проверки на 8 заведения в Смолян и е установено, че се спазват указанията. Проверени са 13 учебни заведения във връзка с провеждане на днешните изпити, като няма установени нарушения. Проверени са и 16 обекта с обществено предназначение – фризьорски и козметични салони, три зали за спорт, две заведения за обществено хранене с открити тераси, три магазина за промишлени стоки. За неносене на маска от продавач в хранителен магазин е съставен акт на лицето.“ „С удовлетворение можем да отбележим, че епидемията затихва на територията на област Смолян.“, каза д-р Кубатева като обърна внимание на гражданите, че трябва да продължаваме да спазваме основните противоепидемични мерки, като социална изолация, носене на маски, добра хигиена, за да запазим добрите тенденции.

„В края на миналата седмица изписахме последния пациент с коронавирусна инфекция. На този етап не лекуваме такива пациенти, но запазваме готовност и при промяна на обстановката ще поемем задълженията си. Болницата продължава да работи, като ритъмът на работа постепенно се нормализира. Продължават да се спазват противоепидемичните мерки, за да не допуснем отново възникване на инфекцията“, заяви директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев.

Директорът на ОД МВР Смолян ст.комисар Николай Димов съобщи, че през изминалата седмица е установено едно лице, което е нарушило карантината. От днес се възстановява засиленото присъствие на органите на реда в отдалечени и малки населени места, с цел превенция срещу битовата престъпност. Наблюдава се и значително нарастване броя на гражданите, които посещават звената на ОД МВР Смолян за административно обслужване. В заключение, ст.комисар Димов призова гражданите да бъдат бдителни, тъй като след отпадане на противоепидемичните ограничения се наблюдава зачестяване на случаите с телефонни измами.

Началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиев даде информация по актуалните теми в сферата на образованието. Относно провеждането днес на Държавен зрелостен изпит по Български език и литература (ДЗИ по БЕЛ), тя каза, че изпитът се провежда в 21 училища, в 96 зали. Броят на квесторите е 293, явилите се ученици са 694. „Сутрешният филтър протече добре, при спазване на всички мерки, предписани от здравния министър, както и спазване на алгоритъма, спуснат от МОН. Няма върнати ученици заради грипоподобни симптоми, т.е. всички явили се са допуснати до залите. Децата бяха спокойни преди да влезнат в залите, нямаше напрежение, спазваха дистанция. Изпита протича нормално. Надяваме се децата да покажат високи резултати, каквито винаги са показвали през годините.“

Относно връщането на децата в детските градини, Семерджиева съобщи: „Тази сутрин всички детски градини на територията на област Смолян отвориха, с изключение на детските градини в община Чепеларе, които със заповед на кмета ще бъдат отворени от утре. От 2108 деца записани в детските градини, днес на градина са 1127, което представлява общо за областта 53%. Най-нисък е процентът в община Баните – 30%, най-висок е в община Рудозем – 78%. Спазват се всички мерки за опазване живота и здравето на децата. Съвместно с РЗИ е обсъдено и организирано провеждането на сутрешния филтър.“ Началникът на РУО-Смолян изказа благодарност към родителите за проявеното разбиране, за спокойното изчакване и недопускане на струпване.

Областният управител Недялко Славов представи анализ на смъртността по месеци и по общини за 2019 и 2020 година, за да бъдат предотвратени спекулации и съмнения относно прикрити смъртни случаи в следствие на коронавирус. Според данните смъртността за първите четири месеца на 2020-та година е по-малка спрямо същите месеци на 2019-та. „След продължително обсъждане в рамките на Областния съвет за противодействие разпространението на COVID-19, бе взето решение за по-широко изследване сред населението на Смолянска област, което да даде данни за разпространението на коронавирус. Изследването методлогически е разработено от РЗИ-Смолян с помощта на отдел “Статистически изследвания-Смолян” към Националния статистически институт, ръководен от инженер Николай Славов.“, каза областният управител.

Д-р Кубатева предостави информация за изследването: „РЗИ-Смолян получи целеви средства за закупуване на тестове за изследване на граждани и за да ги оползотворим най-ефективно, преценихме, че ще бъде удачно да подготвим провеждането на масов скрининг.“, тя уточни, че за целта, с помощта на статистическите методи, ще се набави информация. „Целта е да обхванем достатъчно голям брой от населението, в три възрастови групи – от 0 до 18 години, от 18 до 59 години и над 60 години, за да можем да наберем информация каква част от населението се е срещала с този вирус и каква част от населението има изграден имунитет. Тази информация е важна за очакваното разпространение и предприемането на мерки при евентуално развитие в есенно-зимния период на следваща епидемия. Ще бъдат обхванати 350 човека, като за изпълнението ще привлечем и общопрактикуващите лекари на територията на областта. От днес започваме подготовката на това изследване, като очакванията ми са то да се случи към края на месец юни, защото организирането и подготовката на самите елементи, етапи и участници от самото изследване изискват технологично време.“

Инж. Николай Славов разясни, че 350-те теста ще бъдат разпределени пропорционално спрямо населението във всяка една община и съответно населените места в нея. Като ще се спази и съотношението във възрастовите групи.

Вирни се горе