В област Смолян интересът към ваксинация и броят на поставените ваксини срещу COVID-19 бележат значителен ръст

В област Смолян интересът към ваксинация и броят на поставените ваксини срещу COVID-19 бележат значителен ръст

Заместник-областният управител Андриян Петров откри и ръководи днешния он-лайн брифинг във връзка с актуалната епидемиологична обстановка в област Смолян. Той представи тенденциите в развитието на заболяемостта за периода 26-28 февруари 2021 г., през който в областта от COVID-19 са излекувани 18 и дехоспитализирани 4-ма пациенти. Регистрираните нови случаи са тридесет и шест на възраст от 27 до 79 г. По общини те са разпределени, както следва: от Смолян – 13; от Златоград – 10; от Доспат и Девин – по 5; от Мадан – 2 и от Борино – 1. Позитивни са двама от персонала на детски заведения в община Смолян, които не са посещавали работа и са карантинирани само контактните в семействата им. В лечебни заведения са настанени четиринадесет от новорегистрираните – в МБАЛ-Смолян 7, в МБАЛ-Златоград 4, 2-ма в МБАЛ-Мадан, 1 в МБАЛ-Девин. Двадесет и двама се лекуват в домашни условия под наблюдение на личен лекар. За периода 26-28.02.2021г. в област Смолян са направени 388 ваксинации – 294 с първа и 94 с втора доза, с което общият брой извършени ваксинации става 2957, като при 468 лица ваксинационният процес е завършен. Към 0:00 часа на 01.03.2021 г., общият брой на диагностицирани с COVID-19 от началото на пандемията в Смолянска област е 2 439 лица, от които 2 037 са излекувани, починалите са 221, а активни (в процес на лечение и изолация) са 181 (57 домашно лечение, 124 хоспитализирани). Лицата под карантина са 298.

Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева отбеляза, че през последните четири седмици броят на новозаразените се увеличава, като 14-дневната заболяемост е нараснала до 138,1 на 100 хил. за областта при 247,3 за страната. „Това ни поставя в Червената зона на риск, заедно с още 24 области в страната, като има 5 области в тъмночервен цвят с над 300 на 100 хил. заболели. Засега само област Търговище остава в нискорисковата Жълта зона. Това показва, че в цялата страна се регистрира завишаване на заболяемостта от COVID-19, като седмичният ръст за областта е 50,9% при 48,3% за страната. Като добра тенденция може да се отбележи намаляване стойностите на показателя 14-дневна смъртност – 2,9 на 100 хил. души за региона при 8,03 за страната. Това са най-ниските стойности на този показател, които отчитаме в Смолянска област до момента.“ За двете седмици починалите са трима – двама мъже и една жена, които са били с придружаващи заболявания и на интензивна терапия. Броят на хоспитализираните през седмицата се увеличава, но засега няма натиск върху болничните лечебни заведения. Към тази сутрин заетите легла по болници са: в МБАЛ-Смолян – 33-ма, от които един пациент е на интензивна терапия, в МБАЛ-Девин – 13; в МБАЛ-Мадан – 5 и в МБАЛ-Златоград – 19. Към момента лечебните заведения в областта имат капацитет да посрещнат нуждаещите се от болнично лечение.

Относно ваксинационния процес в областта, д-р Кубатева обърна внимание, че за последните две седмици се бележи значителен ръст по отношение на интереса към ваксинация и броя на поставените ваксини. За сравнение, към 14 февруари са били поставени 694 ваксини в областта, от които при 221 лица е завършен ваксинационния процес. През последните две седмици, включително вчерашния ден, броят на поставените ваксини достига 3091. „Това стана възможно благодарение на получените повече дози от ваксината, което позволи освобождаването на зелен коридор за желаещите. В Смолянска област работят 14 специализирани имунизационни кабинета, а така също и общопрактикуващите лекари поставят ваксини на хората от четвърта фаза. Към момента има предоставена ваксина на всички общопрактикуващи лекари, макар и в малки количества, ние сме задоволили цялата област и има покритие с ваксини.“ „По отношение на държавния здравен контрол, за двуседмичния период са извършени 100 проверки от инспектори на РЗИ-Смолян, като са издадени осем акта за установени нарушения на противоепидемичните мерки, две предписания за хигиенни мероприятия, както и предписание за спиране на обект за 48 часа.“, допълни д-р Кубатева.

Началникът на ендокринологично отделение в МБАЛ-Смолян – д-р Емилия Апостолова, каза, че в момента се наблюдава леко увеличаване на броя на хоспитализации в областната болница, но няма натиск върху болничното заведение. „Разполагаме с достатъчно възможности, като в момента пациентите с COVID-19 са настанени за лечение само в инфекциозно отделение. Имаме възможност при необходимост да увеличим леглата в източното крило на вътрешно отделение, както и в урология.“

Д-р Апостолова подчерта, че в периода декември-януари ръководството на МБАЛ-Смолян е успяло да организира бърз текущ ремонт, с което е осигурена кислородна вентилация за споменатите две крила на инфекциозно отделение и урология. Болницата разполага и с достатъчни количества от препоръчаните по протоколите медикаменти за лечение на пациенти с коронавирус. От миналата седмица в областната болница е разположен един от имунизационните кабинети срещу COVID-19, като в него се ваксинират лица от трета и четвърта фаза, както и желаещи от зеления коридор.

Директорът на ОД МВР Смолян – ст. комисар Николай Димов съобщи, че служителите на дирекцията, наред с ежедневните си задължения по опазване на обществения ред, продължават да оказват съдействие на другите държавни институции по контрола за спазване на противоепидемичните мерки, както и охрана на ваксини. През изминалата седмица са извършени 273 проверки за спазване на карантина, като са установени 3 случая на неспазване, за които са изготвени преписки и са докладвани на компетентните органи. „На 22-ри февруари беше организирана ваксинация срещу COVID-19 на желаещите служители на ОД МВР Смолян. На място бяхме посетени и всички желаещи се ваксинираха.“, допълни ст. комисар Димов.

Във връзка с отварянето на заведенията от 01 март, в днешния брифинг участва д-р Жана Шишкова – началник отдел „Контрол на храните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян. Тя каза, че още от май месец миналата година се извършват засилени проверки в обектите за търговия, производствени предприятия, детски градини, хотели, места за настаняване, обекти за обществено хранене. Като за първите 2 месеца на 2021 година служителите на ОДБХ-Смолян са извършили 758 проверки. От началото на годината не са постъпвали сигнали и не са установявани нарушения по спазване на противоепидемичните мероприятия.

Относно ваксинационния процес при лицата, които ще бъдат членове на РИК, СИК-ове и ще бъдат ангажирани с техническото подсигуряване на изборния процес, заместник-областният управител Андриян Петров съобщи, че във вчерашния ден (01.03.2021г.) областният управител Недялко Славов и директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева са провели среща с председателя и секретаря на РИК-Смолян, на която и той е присъствал. По време на срещата е обсъдено осигуряването на максимална защита за лицата, които до момента не са ваксинирани, а ще се включат в изборния процес, в това число и евентуалните резерви за комисиите. „Ние се обединихме около мнението, че за да бъдат спазени изискванията, е необходимо най-късно до 10 март всички желаещи сред предоставените от политическите формации членове и резерви за секционни комисии да получат първа доза от ваксините. Направена е организация, писмата са разпратени, така, че се надяваме, че до 10 март ще бъдат обхванати голяма част от тях.“

Вирни се горе