В МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ представят иновативен метод на изследване за рак на гърдата

В МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ представят иновативен метод на изследване за рак на гърдата

Иновативен метод за изследване на рак на гърдата ще бъде представен в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. Събитието ще се проведе на 08.05.2019 г. от 13,00 часа в заседателната зала на болницата. То е по повод въвеждането на новата процедура, посредством контактна термография BRASTER PRO.

В последно време заболяването от рак на гърдата се превръща в глобален проблем. По данни на Световната здравна организация на всеки 60 секунди една жена умира от това заболяване. Ето защо борбата с рака на гърдата трябва да се започне в много ранен стадий на заболяването и редовният скрининг е много важен. Данните за България са не по- малко тревожни. Статистиката сочи, че годишно новодиагностицираните жени с рак на гърдата са над 3 500 и се наблюдават между 1000 и 1200 летални случая на година.

Освен това, налице е едно своеобразно „подмладяване” на заболяването, ракът на гърдата обхваща все по- млади жени. В същото време дамите под 50-годишна възраст са предразположени към по- агресивни форми на рак на гърдата. Установено е, че при по- младите жени туморът може да удвои размерите си за 80 дни! Това изследване може да се направи от няколко месеца и в болницата в Смолян, в кабинета на д-р Халед Хамо като по този метод досега са изследвани над 70 пациентки. BRASTER PRO е медицинско устройство, което използва метода на контактната термография за откриване на температурни изменения на повърхността на гърдите, а ефективността му е потвърдена в проучвания, чрез наблюдения върху 1500 жени. Системата е разработена от полската компания BRASTER и методът се основава на специално разработена матрица, която съдържа в себе си тънък слой течно-кристална емулсия. При допиране на BRASTER до кожата на гърдата върху матрицата се появява цветно изображение, което представлява разпределението на температурата във вътрешната тъкан.

Контактната термография е метод за функционално изобразяване на даден орган. В основата на контактната термография стои „дермотермалният ефект”, свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни неопластични лезии. Това явление може да се прояви по повърхността на гърдите, под формата на локални температурни аномалии. Повишеният брой кръвоносни съдове води до повишена температура в зоната, засегната от тумора. Клиничните изследвания дотук показват, че системата може да засече тумори с размери 3 мм. След извършване на самото изследване термографските изображения се изпращат към телемедицински център във Варшава, Полша, където резултатът се обработва през софтуер за автоматичен анализ и с помощта на специално обучени медицински специалисти. След изследване резултатът се генерира в системата за няколко минути. Предимства на системата BRASTER PRO са, че няма облъчване (както е например при мамографията), изследването е безболезнено за пациента, лесно и бързо- отнема не повече от 15 минути, методът е подходящ за всички жени без оглед на възрастта, размера и тъканта на гърдите.

Системата е приложима за скринингови програми за изследване за рак на гърдата; за изследване на жени под 50 г.- т.е. извън програмите за скрининг; за изследване на жени със семейна история на рак на гърдата и генни мутации BRCA1 и BRCA2; за жени, които приемат орални контрацептиви или които са на хормонално- заместителна терапия; за жени на възраст над 50 г. за контрол на състоянието на гърдите между редовните мамографски прегледи; за следене на състоянието на гръдни импланти; изследването може да се направи в комбинация с редовен преглед на пациента в лекарски кабинет (при гинеколог, ОПЛ); Пациентски организации „Заедно с теб“ също се включват в борбата срещу рак на гърдата с организирането на безплатни прегледи на дами, работещи в медии: журналисти, редактори, оператори, репортери и др. Дамите, които присъстват на откриването относно внедряването на метода BRASTER PRO в смолянската болница могат да получат поименни ваучери за безплатни прегледи срещу рак на гърдата в болницата.

Вирни се горе