В болниците приемат само с лична карта от днес

В болниците приемат само с лична карта от днес

От днес здравноосигурените влизат в болница само срещу личен документ. Хоспитализациите и изписванията ще бъдат в единна Регистрационна система. При приема и напускането на лечебното заведение пациентите задължително ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ: лична карта, временно удостоверения, издадено от МВР при загубена лична карта, паспорт, моряшки паспорт, удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС, карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец, разрешение за (постоянно) пребиваване или БЛД от стар тип (зелен паспорт).

Новородените и децата под 14 години се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система, посочват още от Касата.

Системата ще обработи данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) и ще провери дали документът е валиден. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите.

Вчера изтече тримесечният гратисен период, в който болниците трябваше да се снабдят с четци за личните документи на своите пациенти.

Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски на всеки гражданин, обещаха от Здравната каса.

Вирни се горе