Ученици се запознаха с принципите за здравословно хранене

Ученици се запознаха с принципите за здравословно хранене

По повод Европейския ден за борба със затлъстяването – 19 май учениците от клуб „Здрави и щастливи„ при РЗИ – Смолян се запознаха с принципите за здравословно хранене чрез беседа на тема „Култура на хранене и пазаруване”. Децата с ентусиазъм приеха предизвикателството да изготвят сутрешно и обедно меню като си представят, че внезапно остават сами в къщи. Придобитите знания бяха споделени с техните родители и връстници.

Европейският ден за борба със затлъстяването се отбелязва за първи път през 2009 година. Мисията му е да създаде по – здрава Европа, като значително намали броя на гражданите в ЕС със заболявания и преждевременна смърт, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването. Според Световната здравна организация /СЗО/ между 30% и 80% от хората над 18 години са с наднормено тегло в повечето европейски държави, а причината за над 1 млн. смъртни случая всяка година са следствие на затлъстяването.

България не прави изключение от общата тенденция. По статистически данни на Националния център по общественото здраве и анализ, 2 млн. българи са със свръхтегло, а 1 млн. души – със затлъстяване. С наднормено тегло у нас са и 200 000 деца, като 67 000 от тях са със затлъстяване. Една от причините за тези цифри е нездравословното хранене на възрастни и подрастващи. Данните от национално проучване на храненето сред децата в България за 2010 – 2011г. показват, че с наднормено тегло са 30,2 % от изследваните момичета и момчета. 12,7 % от тях са със затлъстяване.

20,4% от изследваните ученици консумират един и повече от един път на ден сладкарски изделия като торти, сладкиши, баклави; 12,8% от децата ядат по веднъж и повече от веднъж на ден чипс и други видове снакс, а 32,3% – пици, мекици, банички и др.

Безалкохолни напитки, съдържащи захар, повече от един път на ден приемат 20% от учениците, а енергийни напитки – 7% от изследваните деца.

Само 5,6% от учениците консумират един път месечно плодове и зеленчуци, а риба – едва 18%. Не по-малко тревожни са данните от анализа на здравословното състояние на децата и учениците от област Смолян. Децата в риск (с наднормено тегло) се увеличават от 5,3% през 2009г. на 8,7% през 2010г. Със същия проблем са 10,8% от учениците във възрастовата група 7-14 години и 6,3% от тези в групата на 14-18-годишните, алармират от здравната инспекция.

Вирни се горе