Учени ще превърнат рака в хронично заболяване

Учени ще превърнат рака в хронично заболяване

Нов метод, който ще може да се прилага до пет години, ще превърне рака в хронично заболяване, обявиха британски специалисти, цитирани “Дейли мейл”.

Институтът за ракови изследвания в Лондон иска да създаде база данни с ДНК от тумори на пациентите си, за да бъдат идентифицирани гени, причиняващи рак.

След време лекарите ще правят ДНК изследване на тумора на пациентите, за да могат да им дават точните лекарства, които да задържат развитието на болестта. Така смъртоносни видове рак ще се превърнат в хронични заболявания.

“Ракът най-често се развива при по-възрастните хора. Ако успеем достатъчно дълго да поддържаме живи възрастните, които са болни от рак, това ще значи, че сме превърнали рака в хронично заболяване”, сподели професор Алън Ашуорт, изпълнителен директор на Института за ракови изследвания.

С метода ще могат да се лекуват пациенти в последна фаза на заболяването и вместо месеци, те ще живеят десетилетие или повече в сравнително добро здраве. Генетичен профил на туморите вече се прави, но до известна степен. Настоящите методи търсят само някои гени, например за лечение на рак на гърдата или на меланома.

Вариациите обаче са много.

Учените се надяват, че проектът ще помогне и за по-бързо разработване на нови лекарства.

Проектът за базата данни с ракова ДНК в лондонския институт е със срок три години и бюджет 3 милиона британски лири.

Вирни се горе