Три са случаите на заболели от свински грип в смолянско. Заболеваемостта е много под епидемичните стойности

 Три са случаите на заболели от свински грип в смолянско. Заболеваемостта е много под епидемичните стойности

25 са регистрираните случаи на грип и остри респираторни заболявания през миналата седмица /06.01 – 12.01.2020 г./. Заболеваемостта е 90,03 на 10 000 население, което е значително под епидемичните стойности. Това каза за SmolyanNews.com д-р Сийка Чернева – нaчaлниĸ нa диpeĸция “Haдзop нa зapaзнитe бoлecти” в Peгиoнaлнaтa здpaвнa инcпeĸция в Cмoлян.

По възрастови групи заболелите са както следва: 0 – 4 години – 5 случая; 5 – 14 години – 7; 15-29 години – 3 случая; 30 – 64 години – 6 и над 65 години заболелите са 4. Тази година епидемичната стойност за нашия регион е над 220 на 10 хиляди. „Констатирани са три случая на свински грип, потвърдени в референтна лаборатория. Жена на 37 г., мъж на 51 г. и дете на 7 години. При мъжа и жената са настъпили усложнения. Те са с пневмония и са настанени за лечение в MБAЛ-Cмoлян. За момента пациентите са в медикаментозна кома, по информация на временно изпълняващият длъжността началник на ОАИЛ д-р Венцислав Проданов.

Седемгодишното дете вече е в добро състояние“, каза д-р Чернева. По думите й грипът е заболяване, което бързо се разпространява, предава се по въздушно капков път. Заболяването започва внезапно, с висока температура, със силно изразена отпадналост, с болки в мускулите и ставите. В последствие се появяват хрема, кашлица и други симптоми. „При поява на първи симптоми незабавно трябва да се потърси медицинска помощ, за да се проведе адекватно лечение с антивирусни препарати. Не бива да се прибягва до самолечение, за да се избегнат усложнения“, каза още д-р Сийка Чернева. Тя беше категорична, че антибиотиците не лекуват грип. Те се назначават от лекар при наличие на вторична бактериална инфекция.

Грипът е вирусна инфекция и се лекува с антивирусни препарати. След като вече сме в период на регистрирани заболели от грип, от изключително значение е превенцията. Необходимо е да се избягват затворени помещения, където има много хора; да се избягва контакт с болни хора; да се спазва лична хигиена – често миене на ръцете или използване на дезинфектант на алкохолна основа, който унищожава вируса; да се спазва етикета на кихане и кашляне, т.е. да закриваме устата с еднократни кърпи, които след това да бъдат унищожавани. Ако има заболял в семейството, да се изолира в друга стая, контактните с него да носят маски, които да се сменят на два – три часа. Помещенията да се проветряват често и да се дезинфектират. Относно ваксините за грип, вече е късно за тях, тъй като са нужни поне две или три седмици, за да се изгради имунитет.

Вирни се горе