Третия конгрес на ЮЕМФ ще се състои през септември в Белград

Третия конгрес на ЮЕМФ ще се състои през септември в Белград

На, 29.01.2012 г. се проведе първото заседание на организационния комитет на Третия международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ), с участието на оперативното ръководство на ЮЕМФ и представители на организацията-домакин – Сръбската лекарска камара,съобщиха от Сдружение Български лекар.

Определени бяха датите на Конгреса, който ще се състои в Белград в периода 12 – 16 септември тази година, както и основните научни теми, а именно: диабет кардиология онкология пулмология

Ще се организират и кръгли маси по организационни въпроси, свързани със саморегулацията на медицинската професия, общественото здравеопазване и здравния мениджмънт.

На проведена днес съвместна пресконференция на ЮЕМФ, Сдружение „Български лекар”, Сръбската лекарска камара и Македонският лекарски съюз конгресните теми бяха официално обявени пред медиите. Журналистите бяха запознати и с приетата от всички организации-членки на Форума и съгласувана със СЗО декларация, която предлагаме на вашето внимание:

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Югоизточноевропейския медицински форум

Ние, участниците във Втория международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, а именно лекари от Албания, Беларус, България, Гърция, Казахстан, Латвия, Македония, Румъния, Република Сръбска, Босна и Херцеговина, Сърбия, Украйна, в присъствието на представители на Световната здравна организация (СЗО)и президента на Световната медицинска асоциация (СМА), следвайки основните принципи и отговорности на СЗО и СМА, както и приоритетите и целите за развитие на уникалната европейска стратегия 2020:

  1. Ще инициираме общо сътрудничество за промотиране на здравето и благосъстоянието на гражданите от целия регион;

  2. Ще работим за създаване на условия за по-добро качество и удължаване живота на хората от региона;

  3. Ще работим за подобряване управлението на здравеопазването, осигурявайки експертни, оценки, анализи и решения на конкретни проблеми, с амбицията за реално участие в здравната политика на съответните страни;

  4. Ще помогнем за това здравето да стане приоритет на цялото общество, управляващите, неправителствения сектор, гражданите, частните компании, академичната общност и всички други заинтересовани страни.

Правителствата, заедно с изпълнителите на медицинска помощ трябва да преразгледат корелацията между икономическата и здравната политика. Медицинските организации трябва да защитават интересите на всички лекари, да бъдат органи за самоуправление и гарант за качество, да представляват и да работят в полза на съсловието.

Проблемът с финансирането в региона е изключително тежък, както отчетоха участниците в конгреса, но всяка държава трябва да търси решение съобразно специфичните си условия. Необходими са адекватен и справедливо разпределен бюджет за здравеопазване, силни решения по отношение на реформите, които трябва да се извършат, поставяне на приоритет върху инвестиции в човешки капитал, подобряване на производителността и по-доброто му използване.

Крайно време е здравните и всички останали министерства да поставят здравните проблеми сред приоритетите на политиците и обществото. Основен принцип, на който се основава една демократична и обществено отговорна държава трябва да бъде отговорността за здравето и достъпът до здравни услуги на всички граждани независимо от тяхната възможност да заплащат за лечението,се посочва още в декларацията.

Вирни се горе