Топлото време идва с варицела и кърлежи

 Топлото време идва с варицела и кърлежи

Топлото време през март идва с ръст на заболелите от варицела и все повече случаи на ухапвания от кърлежи. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, пред Нова ТВ.

„Наблюдават се два пъти повече случаи на варицела и около 20-30% повече на скарлатина. От началото на година случаите на варицела са с около 2000 повече, което е малко плашещо. Случаите на скарлатина са около 300-400 повече", поясни проф. Кантарджиев. При децата варицелата протича доста по-бързо и безпроблемно, отколкото при възрастните, припомни експертът. Сега е периодът на вирусите, които са свързани с по-слабия имунитет на населението поради липсата на витамини – най-вече заради липсата на слънцегреене и витамин D.

Гърлобол, суха кашлица, температура -това са нормалните вируси, които циркулират напролет, обясни проф. Кантарджиев. Малко по-късно ще дойдат ентеровирусите. Сега е и моментът да се вземат мерки срещу кърлежите и комарите. Когато средната температура надвиши 6-7 градуса, тогава вече се събуждат. По думите на професора когато комарите вече се носят на облаци, няма смисъл да се пръска. Тази година имахме три пъти по-малко случаи на грип и два пъти по-малко усложнения от грип. Грипната епидемия беше по-слаба в сравнение с минали години, обяви още директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

Вирни се горе