Търсят варианти за отваряне на болницата в Девин

Търсят варианти за отваряне на болницата в Девин

Работна среща по инициатива на народния представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова – председател на комисията по здравеопазване в НС се проведе в Девин по проблеми свързани със здравеопазването в региона и затворената болница.

Около 3 часа продължи срещата,водена от кметът на Девин Цветалин Пенков, в която взеха участие заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев, управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков, директорът на РЗОК – Смолян д-р Кузман Гелов, директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева, директорите на МБАЛ -Смолян,Златоград и Мадан,областният управител инж.Стефан Стайков,народните представители от БСП -Димчо Михайлевски и от ДПС Ариф Агуш,представители на общините Борино и Доспат,общински съветници,лекари и специалисти.

На срещата бяха направени няколко предложения за възстановяване на лечебното заведение, което затвори врати точно преди една година ,заради натрупани дългове в размер на над 1,8 млн.лв.

Очертани бяха три предложения за бъдещето на затворената болница.Тя да стане филиал на МБАЛ-Смолян, да бъде закрита и обявена в несъстоятелност и се регистрира ново здравно заведение,както и да бъде отпуснат безлихвен кредит на община Девин в размер на 1 800 000 лева,при строг контрол от страна на държавата.

По предложение на кметът на Девин Цветалин Пенков участниците в срещата взеха решение да бъде създадена комисия с участието на лекари, икономисти и политици, която да изготвят бизнес план за разходите и приходите на лечебното заведение със съдействието на експерти от Здравната каса, който да позволи болницата да заработи с четири отделения.

На следващ етап ще се търси възможност държавата да отпусне финансиране в размер на 1,8 млн. лв,с които да се покрият дълговете и да се започне работа на чисто.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев бе категоричен, че болница, каквато в Девин е имало преди повече няма как да се случи и тя няма как да съществува в сегашният си вид, заради липсата на специалисти и стандартите.

От своя страна народните представител настояха за връщане на държавната субсидия за общинските болници, която е в размер на около 10 млн.лв. за цялата страна.

В края на срещата всички се обединиха около идеята,че болница в Девин трябва да има.

“Доволен съм от провелата се среща в Девин.Разговорите бяха конструктивни и експертни,и считам,че това е пътят- да се обединят усилията на всички -държава,община,политици и лекари,за да получи населението на трите общини адекватно здравно обслужване” -каза кметът на Девин Цветалин Пенков и допълни,че от тук насетне предстои много работа в посока конкретика и реални действия. Аз вярвам и се надявам,че държавата ще започне от тук пилотно реформа за стабилно здравеопазване в общинските болници, допълни Цветалин Пенков.

Още днес в община Девин е била проведена неформална среща с вр.изп.длъжността директор на болницата д-р Елена Василева,на която са били обсъдени ситуацията след срещата снощи и необходимите действия оттук насетне,посочи Пенков.

Той обясни,че е сформирана работна група за контакт с МЗ, НЗОК, правителството и депутатите с участието на кметът и общински съветници от трите общини , начело с общинският съветник Диана Чаушева,която ще заседава в неделя от 16 часа по представената програма-проект от д-р Василева за въстановяване дейноста на МБАЛ- Девин.

В понеделник пък от 9 часа Общински съвет-Девин ще проведе извънредна сесия,на която ще се обсъдят спешни действия за решаването на проблема с болницата,каза в заключение Пенков.

Още подробности от изложението на зам.-министърът на здравеопазването д-р Вичев -във “Видео” !

Вирни се горе