Световен ден на хипертонията

Световен ден на хипертонията

Национална кампания „Здравословен начин на живот – нормално кръвно налягане" се провежда днес в София, Плевен, Пловдив и Варна по повод 17 май – Световен ден на хипертонията.

Капманията се провежда за седма поредна година у нас и е организирана от Българската лига по хипертония в партньорство с държавни, бизнес и неправителствени организации.

Денят се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Международното дружество по хипертония. Кампанията има за цел да повиши информираността на гражданите за причините и рисковете от високо кръвно налягане, да насърчи възрастните и децата сами да контролират заболяването и да го профилактират като се хранят и живеят здравословно.

Всяка година 17 май протича под различно мото, свързано с рисковите фактори, водещи до артериална хипертония. Те са свързани със здравословното хранене и начин на живот.

Тази година мотото на 17 май е „Здравословен начин на живот – здравословно кръвно налягане". Доброто познаване, ограничаване или избягване на тези фактори (прекомерна употреба на солени и мазни храни, недостатъчно движение, тютюнопушене и др.) може да отложи, да предотврати възникването на артериална хипертония, както и значително да подобри контрола й. Повлияването им е от значение както за профилактиката на артериалната хипертонията, така и при вече проявено заболяване – да се подобри качеството на живот на хипертониците, да се запази работоспособността им, да се подобри прогнозата.

На 17 май, в градовете София, Плевен, Пловдив и Варна, на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите:

  • Ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници;

  • Ще получат печатни материали със съвети как да се справят с високото кръвно налягане, също и методични указания за поведение при деца и подрастващи с АХ. Книжките се разпространяват от Международното дружество по хипертония;

  • Ще бъдат направени тестове за оценка на информираността с награди;

  • Ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите;

• София – Южен парк, Борисовата градина (езерото Ариана), Парк „Заимов", Градинката пред Народния театър, Градинката пред Халите, Софийски университет (пред Народна библиотека), Градинката пред НДК • Плевен – пред Театъра, площада пред Областна адмистрация, двора на Медицински Университет • Варна – в двора на Медицински Университет; на 15 и 16 май в УМБАЛ “Света Марина” и ДКЦ “Св. Клементина” безплатни прегледи, включително на деца с артериална хипертония • Пловдив – пред Общината и пред поликлиниките на УМБАЛ «Свети Георги»

Световният Ден на Хипертонията (WHD) се подкрепя официално от Международното Дружество по Хипертония (ISH), Световният Ден на Бъбречните Заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната Диабетна Федерация (IDF).

Всички тези организации (WHD, WKD, WASH, IDF) работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.

Вирни се горе