Стоматолози от Смолян силанизират безплатно зъбите на деца от 5 до 8 години

 Стоматолози от Смолян силанизират безплатно зъбите на деца от 5 до 8 години

9 смолянски стоматолози ще силанизират безплатно зъбите на 5-8-годишните деца

До края на месец ноември 2019 г. се провежда кампания за поставяне на силанти на първите постоянни молари (6-те зъби ) на деца от 5 до 8 годишна възраст в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в Р. България.

Програмата за силанизиране на зъбите на децата няма задължителен характер и не се изисква здравна книжка. Поставянето на силанти е безплатно за родителите.

Какво всъщност представлява силанизирането:

Това е поставяне на специален материал, който има за цел да предпази постоянните зъби, които никнат. Става дума за шестите зъби на децата, но само когато те са напълно здрави.

След поникване на зъба в рамките на две, до две години и половина, завършва така нареченото узряване или минерализиране на емайла на зъба.

Това е един бавен процес по време, на който зъбите са изложени на всички вредни влияния, свързани с лошата хигиена на устата, както и използването на храни с много голямо съдържание на захар.

От друга страна, това е свързано и със самата структура и анатомия на зъба, който е неравен и има своя релеф. Именно в този релеф, където има предпоставки за образуване на зъбна плака и на кариес, се поставя този материал.

Той е временен, защото е за период от две, до две години и половина и се изтрива при хранене.

Приема се, че точно в този период, той предпазва зъба и не дава възможност там да се натрупа зъбна плака и от там да се развият първите форми на кариес. Точно тези зъби са много важни, защото те са център на дъвкателно налягане. Те не се сменят и липсата на дори един води до купища други проблеми, свързани преди всичко с развитието на детето.

Процедурата има за цел да се елиминира зъбния кариес при децата, чрез създаване на бариера между зъба и бактериите, които го причиняват.

Списък на лекарите по дентална медицина, които ще извършват силанизиране в Смолянска област:

Д-р Ивелина Карова – Поппалова

Д-р Александрина Шанлякова – Сариева

Д-р Бирсен Хасанова – Лазарова

Д-р Веселина Кацарова

Д-р Гинка Радева

Д-р Зорка Сарандалиева

Д-р Мария Лалова

Д-р Николай Дилов

Д-р Светла Фурланска – Сариева

Вирни се горе