Специалист на РЗИ – Смолян ще консултира безплатно граждани по повод Европейския ден за борба със затлъстяването

 Специалист на РЗИ – Смолян ще консултира безплатно граждани по повод Европейския ден за борба със затлъстяването

Днес ( 19 май ) за пореден път отбелязваме Европейският ден за борба със затлъстяването. Мисията му е да се напомня, че над един милион годишно са смъртните случаи в света свързани с наднорменото тегло и затлъстяването. Според Световната здравна организация /СЗО/ между 30% и 80 % от хората над 18 години са с наднормено тегло в повечето европейски държави. Затлъстяването при децата също е изключително обезпокоителен проблем. В Европа децата, страдащи от наднормено тегло или затлъстяване нараства с около 400 000 годишно, а в България 200 000 деца са със свръх тегло като 67 000 от тях са със затлъстяване. Честотата на наднорменото тегло при най-малките (от 1 до 3 години) е средно 11%, съобщиха от пресцентъра на РЗИ-Смолян. Затлъстяването не е естетически проблем за децата, а сериозен здравен риск от развитие на диабет, сърдечно – съдови заболявания, рак, инфаркт и депресия в зряла възраст. Всичко това поставя на дневен ред пред родители и институции задачата да създадат у децата интерес към полезната храна и да бъдат информирани за основните принципи на правилното хранене. Профилактиката на затлъстяването започва още в най-ранна детска възраст, като най-важна роля тук играе семейството. Първите 1-2 години на детето са най-благоприятни за установяване на здравословни навици на хранене. Общата диета трябва да съдържа всички хранителни вещества и да бъде винаги разнообразна. Това ще стимулира апетита на малкото дете и ще покрие всички хранителни нужди, като едновременно с това ще създаде добри навици на хранене и за в бъдеще.

Съвети към родителите:

Определете точни часове на хранене – добре е да не допускат детето непрекъснато да похапва различни неща между храненията, а да се храни в точно определени часове.

Прибавете възможно най-разнообразни храни в менюто – различни по вкус, цвят и начин на приготвяне ястия, с използване на подправки, но не в прекомерни количества. Предлагайте храни с разнообразна консистенция, за да свикне детето с различните вкусове и миризми.

Въвеждайте новите храни постепенно и гледайте това да става в часа на хранене, когато детето ви има най-голям апетит.

Важно е в менюто да включите: мляко и млечни продукти (кисело мляко, сирене и др.); зърнени храни (хляб, ориз); зеленчуци, пресни салати (като добавка към основното ядене); месо, риба и яйца; можете вече да добавяте зехтин на салатите

Ястията трябва да са сочни и нарязани на дребно за по-лесна консумация; Добре е да избягвате пържени храни.

Не прекалявайте със солта, пушените храни и тези с консерванти.

Избягвайте много мазни храни с трудносмилаеми вещества както и такива с малко съдържание на полезни вещества (снаксове)

Не прекалявайте с подсладените напитки.

Ако детето откаже определена храна, опитайте се да я заместите с друга с подобна хранителна стойност. Опитайте също и различен начин на приготвяне на една и съща храна или пък я смесете и с други хранителни продукти за постигане на по-добър вкус. Например ако пюре от зеленчуци не се приема добре го предложете с повече вече познати зеленчуци , зелени салати, мляко с различни аромати; спанак със сос бешамел и др.

Не допускайте детето ви да капризничи и да има предпочитания само към определени храни, а към други да изпитва отвращение. Научете го да яде всичко, за да не се получи накрая липса на някои важни за организма хранителни вещества.

Ако детето ви ходи на ясла, поинтересувайте се от менюто, което се предлага там за всеки определен ден, за да можете после вкъщи да прецените каква храна да му приготвите, за да успеете да му набавите необходимата доза полезни вещества за деня.

Разпределете добре храненията за деня, които варират в зависимост от възрастта: най-добре е те да са 5 (или 4) на ден. Не забравяйте, че трябва просто да сте по-настоятелни, но не и да натрапвате дадена храна на детето си. Ако то откаже да яде дадена храна, не го притеснявайте, а опитайте пак след няколко дни. С постоянство и много търпение ще успеете да научите малкия човек да яде всичко, за да може да си набави всичко необходимо за правилното му развитие и растеж. В помощ на родителите в създаването на здравословни хранителни навици е и храната, предлагана в Детските млечни кухни. Направено през миналия месец проучване на РЗИ – Смолян установи , че предлаганата там храна задоволява нуждите на децата от едно хранене. Родителите са доволни от вкуса и разнообразието на предлаганото обедно меню. В заключение ще кажа, че упражнявани от ранно детство, добрите навици се запазват и в зряла възраст. Да насърчим децата да се радват на здравословното хранене и физическите упражнения е най-добрата инвестиция, която можем да направим в тяхното бъдеще. По повод Европейския ден за борба със затлъстяването, РЗИ – Смолян организира безплатни консултации за хора, които искат да променят модела си на хранене. Те ще се провеждат в дните от 19-ти до 23-ти май в часовия интервал от 13.00 до 16.00 часа в Кабинета по здравословно и диетично хранене в РЗИ – Смолян, след предварително записване на телефон: 0301/ 5-89-30.

Вирни се горе