Спасиха бебе в кома от Златоград с уникална трансплантация

Спасиха бебе в кома от Златоград с уникална трансплантация

Момченце на 2,5 месеца, изпаднало в кома, причинена от хепатит “В”, бе спасено след уникална чернодробна трансплантация в УБ “Лозенец”. Бебето бе изписано днес. Трансплантацията е извършена от директор на болницата проф. Любомир Спасов и неговия екип. Донор е бащата – Венцислав на детето, който дарява половината си черен дроб, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Семейството е от Златоград, а момченцето е втората им рожба. Самата операция – взимането на черния дроб и трансплантирането му на детето е отнела около 17 часа. В началото на април на новородения Виктор била поставена диагноза “остър вирусен хепатит "В” в Смолян. Поради влошаване на общото му състояние момченцето било настанено в интензивното отделение на Инфекциозната клиника в Пловдив. Въпреки приложеното лечение детето развива клинична картина на чернодробна енцефалопатия и изпада в кома.

На 11 април Виктор е приет в реанимацията на болницата “Лозенец”, съобщиха БГНЕС и БТА. През следващите дни го подготвят активно, за да понесе животоспасяваща чернодробна трансплантация с огромни потенциални рискове. Лекарите казват на родителите, че шансът за успешна трансплантация в тези тежки условия е 10 на сто.

“Това е много тежък труд. Представете си една телефонна централа с безброй връзки, която да разделите на две и връзките да продължават да свързват правилно. Това изисква много работа, много е трудоемко. Това е първата част, а втората е самата трансплантация. Поради възрастта му се наложи поетапно трансплантиране – първо беше трансплантацията, но нямаше как да бъде затворена коремната стена. Нея я затворих преди една седмица и това беше втората операция, която детето претърпя, за да бъде изписано днес”, обясни проф. Любомир Спасов.

На изписването на малкия победител (Виктор – от латински – победител – бел.ред) присъства и здравият министър д-р Петър Москов.

“Това е постижение не на софийското или на българското здравеопазване. Това е световен еталон – няколко са операциите в световен мащаб на бебета в такава крехка възраст. Няма по-добър подарък за тези родители по случай 1 юни. Това е подарък, който българските лекари и българското здравеопазване направиха на това семейство”, каза Москов.

Вирни се горе