Солариумът e най-опасен до 18 г.

Солариумът e най-опасен до 18 г.

У нас да се въведе забрана и да се ограничи достъпът на деца до 18 години до солариумите, предлагат за пореден път наши специалисти.

Подобен закон наскоро въведоха Германия, Франция, Великобритания, Белгия, Австрия и Швейцария. У нас засега само говорим, но на практика нищо не се прави. И резултатът е на лице. За последните 10 години броят на млади хора с най-злокачествения рак на кожата се е увеличил 2 пъти.

“Тревожно е, че различните видове рак на кожата стават все по-чести. Увеличава се най-злокачествената форма – меланомът, а най-стряскащо е, че заболяват все повече млади хора. Имаме пациенти под 20-годишна възраст”, каза д-р Мариела Хитова, управител на Центъра за кожно-венерически болести в София. Това е един от 5 -те центъра в страната, където

започват безплатни профилактични прегледи

“Твърди се, че лъчите от солариума са безвредни. Това обаче не е така, защото те причиняват израждане на клетките. И най-модерният солариум може да причини рак на кожата. За да не се стигне до увреждане, облъчването трябва да е дозирано и защитено. А под 18-годишна възраст достъпът до солариум трябва категорично да се забрани, защото никой не може да контролира детето в какъв солариум ще отиде, колко време ще стои, какви защита ще ползва и дали въобще ще сложи някакъв предпазен крем”, каза д-р Хитова. Една процедура в солариума се равнява на цел ден печене на плажа, обясняват специалисти. И въпреки че UVA лъчите на добрите солариуми са частично “блокирани”,

радиацията е десетки пъти по-силна

от тази на слънчевата светлина. Немски проучвания сочат, че ако човек под 35 г. се излага редовно на изкуственото слънце, рискът от рак на кожата нараства със 75%. А колкото е по-млад, толкова опасността е по-голяма. “Клетките помнят всяко изгаряне, особено в ранна детска възраст. И след 45-55 години то може да доведе до рак на кожата. Има определена доза лъчи, която се натрупва с времето. Опасно е не толкова постепенното излагане на слънце, когато стоим намазани със защитен крем, колкото внезапното изгаряне. След време в тази част на кожата настъпват промени”, обясни д-р Хитова. Българите донякъде сме предпазени заради по-тъмния ни тен. Въпреки това у нас от рак на кожата боледуват 3-4 човека на 100 000 души от населението, докато в северните страни те са 10 на 100 000.

Вирни се горе