Смолян ще е домакин на интерактивна информационна кампания по проект „СПРИ и се прегледай”

Смолян ще е домакин на интерактивна информационна кампания по проект „СПРИ и се прегледай”

На 21 август 2013 г., сряда от 10.30 часа на площад България в Смолян ще бъде позициониран специално брандиран автобус, в който жители и гости на областния град ще могат да се запознаят с целите на проекта „СПРИ и се прегледай”, както и с предстоящите дейности по него в Смолян. Освен информационна е предвидена и дискусионна част, която ще предостави възможност на участниците да задават както общи въпроси по проекта, така и въпроси, отнасящи се до индивидуалния контекст на всеки участник. Темите, които следва да бъдат дискутирани, ще включват разясняване на ползите от провеждане на скринингови прегледи, какво е скрининг и кой подлежи на скринингови прегледи, какво трябва да се направи след получаване на поканата и в какви срокове. Гражданите ще имат възможност да отправят въпросите си към медицински специалисти и към представители на Регионалната здравна инспекция, която администрира проект „СПРИ и се прегледай“ на регионално ниво.

На участниците ще бъде представен образователен филм и видеоклипове по проект „СПРИ и се прегледай“. Многобройни награди (рекламни тениски, чадъри, шапки и др.) очакват всеки, включил се във викторината след прожекцията. Това съобщи Анастасия Кисьова – регионален координатор на проекта за област Смолян.

Проектът ”СПРИ и се прегледай” има за цел въвеждане на модел за ранна диагностика на онкологични заболявания: рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото и правото черво. Ранното откриване позволява по-лесно справяне с проблема и подобряване качеството на живот. До края на годината по проект „СПРИ и се прегледай“ ще бъдат изпратени 400 000 покани за безплатни скринингови прегледи до здрави хора, които не проявяват симптоми на заболяването, но попадат в рисковите възрастови групи (25-60 г. за рак на маточната шийка, 50-69 г. за рак на гърдата и над 50 г. за рак на дебелото и правото черво). Очакваме Ви, за да можем с общи усилия да допринесем за по-доброто здраве на всички ни! Заедно можем да ограничим тежкото бреме на онкологичните заболявания! Събитието се организира от Министерство на здравеопазването в изпълнение на проект BG051PO001-5.3.02-0001-С0001 „СПРИ и се прегледай”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Вирни се горе