Смолян остана без тубдиспансер, транспонтират болните в Пловдив

Смолян остана без тубдиспансер, транспонтират болните в Пловдив

Закриха окончателно тубдиспансера в Смолян. След около два месеца дебати Общинските съветници гласуваха Областният диспансер за пневмо – фтизиатрични заболявания със стационар да прекрати дейността си. На този етап МБАЛ – Смолян, не може да открие отделение, което да поеме дейността на тубдиспансера и се налага болните да пътуват до Пловдив. Областният диспансер за пневмо – фтизиатрични заболявания със стационар в Смолян престава да съществува след 50-годишна успешна дейност, независимо, че не е имало никакви проблеми – нито финансови, нито в лечебната си дейност.

Общинският съвет на родопския град гласува промяната, продиктувана от измененията в Закона за лечебните заведения, с който се ликвидират подобни диспансери в цялата страна. Дейността на тубдиспансера ще се прехвърли към МБАЛ “Д-р Братан Шукеров”. Това обаче не урежда прехвърлянето на болните и на пресонала.

В момента туберкулозноболните от региона на Смолян се изпращат за лечение в Белодробната болница в Пловдив, като транспортирането им е за сметка на смоляснката болница.

Вирни се горе