Смолян без денонощна аптека

Смолян без денонощна аптека

В областния град Смолян няма денонощна аптека. Всички опити да се отвори 24-часово гише са пропадали, защото са се оказвали финансово неизгодни, споделят фармацевти.

Според Елена Ставракева – председател на Районната фармацевтична колегия, аптеките не могат да издържат на жестоката конкуренция и ниските надценки. Това, според нея, е причината да не може да се осигури денонощна аптека.

Хората в 30-хилядния град обаче са на друго мнение и смятат, че задължително трябва да има денонощно гише. Според фармацевтите, проблемът може да се реши, ако Общината ги подпомогне с помещение или по-нисък наем.

От Българския фармацевтичен съюз (БФС) обявиха, че до края на годината ще бъде изготвена Националната аптечна карта, за да се подобри достъпът до аптеки в редица области у нас. В 39 общини в страната няма нито една аптека, сключила договор с НЗОК, в 11 областни града пък липсват денонощни аптеки. Според европейските стандарти пациентите трябва да имат достъп до аптека в рамките на 20 км от населеното място. На разстояние най-много от около 30 км би следвало да се намират денонощните аптеки, като пътят до тях да е на не повече от 20-30 минути. У нас ситуацията е по-различна. За да бъде работеща една аптека, трябва да обслужва минимум 1200 пациенти. От друга страна, 94 % от територията на България е съставена от малки населени места с жители до 5000 души. Подготвяната аптечна карта ще покаже къде липсват аптеки. От БФС смятат, че трябва да има стимули за фармацевтите, за да работят в малки градове и села. Здравното министерство приема с охота идеята за аптечна карта. Предвижда се тя да залегне в здравната стратегия до 2020 г.

Вирни се горе