Случай на хеморагична треска с бъбречен синдром е регистриран в Баните

Случай на хеморагична треска с бъбречен синдром е регистриран в Баните

Случай на хеморагична треска с бъбречен синдром е регистриран в Баните, съобщиха от местната здравна инспекция. По информация на директора на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ д-р Сийка Чернева, хеморагичната треска с бъбречен синдром е остро инфекциозно заболяване, причинявано от Hantaan virus. Среща се в райони с надморска височина над 1000 метра, по-често ранна пролет и късна есен и е свързано с биологичната активност на гризачите. Източник на заразата са дивите мишевидни гризачи (горска мишка, полска мишка и др.), които отделят вируса с урината и фекалиите си. Човек се заразява главно при консумация на замърсени с екскрети на тези гризачи храна и вода. Не е възможно заразяване на човек от човек.

Заболяването протича с грипоподобни симптоми и тежко бъбречно увреждане. Лечението се провежда в болнични условия.

От хеморагична треска с бъбречен синдром заболяват по-често работещите в гористите местности като горски работници, дървосекачи и др., но са възможни и случаи на заразяване в домашни условия. За предотвратяване на риска от това заболяване, се препоръчва хигиенно съобразен начин на живот. Трябва да се обезопаси жилището с цел невъзможност за влизане в тях на гризачи, съхранение на храните в плътно затворени шкафове и съдове, неизползването на води от непроверени местни водоизточници.

Случаите на хеморагична треска в област Смолян са единични, отчитат още от здравната инспекция. От началото на годината това е първият случай. Заболелият е мъж от община Баните във възрастовата група 20 – 25 години.

Вирни се горе