Случаите на рак на гърдата при жени под 40 се увеличават в България

Случаите на рак на гърдата при жени под 40 се увеличават в България

Случаите на рак на гърдата при жени под 40-годишна възраст се увеличават в Европа, и в частност в България, съобщи Би Би Си, позовавайки се на резултатите от 18-годишно изследване на италиански и френски специалисти. За изследователите обаче остава неясно дали това се дължи на подобрената диагностика или на нови рискови фактори. Авторите на проучването са анализирали тенденциите в рака на гърдата при жени под 40-годишна възраст в седем европейски страни – Белгия, България, Франция, Италия, Португалия, Испания и Швейцария.

Изследователите са установили, че случаите на рак на гърдата при жените под 40-годишна възраст са се увеличавали средно с около 1 процент годишно, като най-голямо процентно повишение е отчетено при жени под 35 години.

Като цяло ракът на гърдата е рядкост при по-младите жени – под 40-годишна възраст случаите са само 5 процента. Въпреки това злокачественото заболяване е водещата причина за смъртност сред по-младите жени. В глобален аспект ракът на гърдата е най-разпространеното злокачествено заболяване сред жените и водещата причина за смъртност от онкологично заболяване.

Експертите напомнят, че жените могат да намалят риска, като не пропускат рутинното самоизследване на гърдите, поддържат физическа активност и ограничат консумацията на алкохол.

Вирни се горе