Следят 50 аптеки за опасни лекарства в нета

Следят 50 аптеки за опасни лекарства в нета

Около 50 аптеки, предлагащи незаконно лекарства в интернет, се следят в момента от антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления“ в ГДБОП. Повечето от сайтовете продават фалшиви медикаменти, които са на половин цена и и са опасни за здравето.

Първи от списъка с нелегалните аптеки изгърмя www.buyhealth.eu. Порталът беше атакуван преди три дни, тъй като търгуваше свободно продукти за полова мощ като „Виагра“, „Камагра“, „Трибестан“ и „Циалис“. Разследването на антимафиотите показало, че лекарствата са ментета.

Ден след обиските в обекти на собственика на buyhealth Янчо Василев част от нелегалните аптеки започнаха да затварят. Друг следен от службите портал ­ promocia.net, вчера не работеше.

„Сайтът е затворен за профилактика, моля обърнете се към администратора за повече информация – promocia.net@gmail.com“, пишеше на главната му страница. Той е един от десетките адреси, на които също се предлагаше продуктът „Циалис“, както и медикаменти за отслабване. Никъде на сайта обаче няма посочено име на фирмата. Проверка на „Монитор“ показа, че сайтът е собственост на човек от столичния кв. „Люлин“. Въпреки опитите на екип на вестника да се свърже с него телефонът му даваше, че е изключен.

Подобна беше ситуацията и с първия ударен адрес, на който вчера излизаше съобщение, че магазинът е в почивка.

„Ще въведем ред в интернет пространството, защото търговията с лекарства там е абсолютно забранена от закона“, коментираха от МВР.

Според разследващите в голямата си част медикаментите идват от страната на ментетата ­ Китай. Таблетките се вкарват отделно от опаковките и упътванията, за да не се набиват на очи на митничарите Веднъж влезли в България, започва пакетирането им в блистери и картонени опаковки.

„От четири или пет контейнера, които идват на ден, не може да проверим всичко. Нямаме физическата възможност дори един цял контейнер да отворим, защото за цялостната му проверка са нужни 3 дни“, обясниха неофициално от митниците.

Вирни се горе