Семинар за ранна диагностика на ревматични заболявания в Смолян

Семинар за ранна диагностика на ревматични заболявания в Смолян

Събитието е част от Националната кампания „ Кажи НЕ на страха, попитай ревматолог” , която се организира от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и с подкрепата на депутата д-р Даниела Дариткова

На 13 май 2019 г., понеделник, от 17,00 часа до 19,30 часа в 247 зала в Община Смолян, ще се проведе информационен семинар за ранна диагностика на ревматични заболявания. По време на събитието присъстващите на семинара граждани, които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване ще имат възможност да се запишат за безплатен преглед при ревматолог. Прегледите са предназначени за хора на възрасти от 18 г. до 50 г., с цел ранна диагностика на заболяванията в млада и работоспособна възраст.

По данни от социологическо изследване „Нагласи и предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания”, поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог.

Лектори на семинара ще бъдат: проф. д-р Анастас Баталов, ревматолог, д-р Мария Пройнова-физиотерапевт и др. Информационният семинар се провежда с подкрепата на д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Тя ще открие кампанията и събитието в Смолян.

Вирни се горе