Седмица на отворени врати в МБАЛ – Смолян

Седмица на отворени врати в МБАЛ – Смолян

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” – Смолян организира седмица на „Отворени врати” за безплатни прегледи за туберколоза от 25 март (понеделник) до 29 март (петък ) 2013 г. Поканата е за всички желаещи, независимо от здравноосигурителния им статус.

Прегледите ще се извършват от екипа на пневмофтизиатричен кабинет към болницата, намиращ се на III етаж над Инфекционно отделение на основната сграда във времето от 8,00 до 15,30 часа.

Тази година кампанията за отбелязване на световния ден ще премине под мотото „Призвани сме да победим туберколозата за нас и нашите деца”. Целта е да се повиши обществената информираност за заболяването, да се подобри здравната профилактика, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

От 1996 г. с решение на Световната здравна организация 24 март е обявен за Световен ден за борба с туберколозата. На този ден през 1882 г. немският микробиолог Роберт Кох открива причинителя на заболяването – туберколозния микробактерий, наречен на негово име. Въпреки усилията, туберколозата продължава да бъде глобална опасност. Всяка година по света умират приблизително три милиона от най-тежко засегнатите пациенти.

Туберколозата е предотвратимо и лечимо заболяване, затова световният ден за борба с нея дава възможност да се фокусира вниманието върху голямото предизвикателство за борба с болестта в глобален , национален и регионален мащаб.

Вирни се горе