Сдружение "Клъстер на здравните региони" се срещна с представители на най-големите здравни организации в Мюнхен

Сдружение "Клъстер на здравните региони" се срещна с представители на най-големите здравни организации в Мюнхен

Д-р Андрей Кехайов и Антоанета Байчева, Генерално консулство на РБългария в Мюнхен

Членове на Сдружение “Клъстер на здравните региони”, водени от председателя д-р Андрей Кехайов бяха на работно посещение в Мюнхен, Германия и проведоха срещи с представители на едни от най-големите здравни клъстери и местни баварски здравни организации.

Срещите бяха организирани благодарение на любезното съдействие на г-жа Антоанета Байчева, Генерален консул на България в Мюнхен, която прие д-р Андрей Кехайов и членовете на Сдружение” Клъстер на здравните региони” в Генералното консулство на Република България в баварската столица.На чаша чай г-жа Байчева разговаря с д-р Кехайов и членовете, като прояви интерес към работата и целите на Клъстера. На срещата още бяха дискутирани теми, свързани с българското здравеопазване, както и проблеми на българската общност в Бавария, които г-жа Байчева разрешава в своето ежедневие като Генерален консул.

Посещението в Германия продължи със среща в сградата, в която се помещава един от най-големите здравни клъстери Медикал Вели в град Ерланген, занимаващ се с разработване на нови стандарти в световен мащаб в областта на медицинските технологии, телемедицината и медицинските изделия. Членовете на Сдружение”Клъстер на здравните региони”бяха посрещнати от г-жа Дороти Киц, ръководител на проекта, която направи презентация на клъстера.От своя страна д-р Андрей Кехайов говори за работата, целите и задачите на Сдружението. Срещата завърши с отворена дискусия.

Важна част от програмата на Сдружението бяха и поредицата от срещи, осъществени със съдействието на проф.д-р Робърт Герл, който е директор на Интернешънъл Хелт Организейшън, Бавария. Проф.Герл представи асоциацията, която оглавява и се запозна с дейността на Сдружение ”Клъстер на здравните региони”, след което беше направено посещение на изложение “Свободно време и туризъм”.Изложението е с международно участие и се провежда ежегодно, като предлага иновации в технологиите, балнеологията и СПА туризъм.

Председателят д-р Андрей Кехайов и членовете на Клъстера реализираха посещение и на Травма Център в гр.Мурнау. Делегацията, придружавана от Катрин Бауер, директор на Травма Клиник, се запозна с условията за здравно обслужване, организацията на работа и оказване на спешна помощ. Осигурен бе достъп до операционни зали, микробиологична лаборатория и медицинска апаратура в Клиниката.

Финален акцент в програмата на Сдружение “Клъстер на здравните региони” беше посещението на Баварски здравен регион Гармиш Партенкирхен, известен с минералните си бани и лечебен климат. Членовете на Клъстера бяха приети лично от кмета на населеното място, който разказа за планинското селище, здравните заведения, както и за екипите от експерти, които са разработили новаторска концепция за подобряване здравето на посетителите.

Вирни се горе