Сдружение "Клъстер на здравните региони" се обявява против промяна в Закона за здравето

Сдружение "Клъстер на здравните региони" се обявява против промяна в Закона за здравето

Сдружение “Клъстер на здравните региони” се обявява против гласуването на промените в Закона за здравето, по-конкретно в промените на чл. 56, касаещ пълната забрана на тютюнопушенето в закритите обществени места. Считаме, че обсъжданите промени за предстоящото отпадане на тази забрана са в противоречие с правото на здравосложен живот на гражданите, прокламирано в разпоредбите на чл. 52, ал. 3 от Конституцията “Държавата закриля здравето на гражданите…” и на чл. 55 “Гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда…”. В този смисъл промените в Закона за здравето биха били дискриминационни спрямо непушачите, както и накърняващи техните човешки и граждански права, които са конституционно защитени.

Икономическите аргументи в полза на обсъжданите промени приемаме за несъстоятелни, тъй като здравето на гражданите е от по-голяма обществена значимост, отколкото интересите на отделни икономически структури. Нещо повече, приходите за държавата и търговските дружества, които биха донесли подобни законови промени, са несравними с разходите, които ще направи системата на здравеопазването за лечението на увеличения брой пациенти с белодробни заболявания, за които ще допринесе тютюнопушенето на обществените места.

Предстоящите промени са необосновани и очевидно неподкрепяни от по-голямата част от обществото, видно от проведените анкети и проучвания по темата. Фактът, че много пушачи се обявяват в подкрепа на тази забрана, е достатъчно красноречив, че те самите намират забраната полезна за себе си и околните. Дискриминация спрямо непушещата част от населението е нейното излагане на цигарен дим, а не обратното.

Относно аргументите, че забраната трябва да отпадне, тъй като към момента не се спазва ефективно, апелираме управляващите да предприемат адекватни и ефективни мерки за прилагането и спазването на забраната, а не да я отменят, поради липсата на ефективно прилагане на законовите санкции за нея. Отсъствие на логика и целесъобразност е да се отменят законови разпоредби, поради неспособността и липсата на политическа воля да се защити тяхното адекватно прилагане.

Вирни се горе