Създадоха Българско сдружение по ваксинопрофилактика

Създадоха Българско сдружение по ваксинопрофилактика

Създадоха Българско сдружение по ваксинопрофилактика. За това съобщи по време на пресконференция председателят на новоучредената неправителствената организация доц. д-р Евгений Генев, който е председател и на Българската педиатрична асоциация. Той подчерта, че в момента страната ни е в епидемия от морбили. Ето защо темата за имунизациите звучи повече от актуално. “Една невинна детска шарка създаде много проблеми и вече има 15 смъртни случая на деца и възрастни”, каза още доц. Генев.

Сред целите на сдружението са актуализация, модернизация и разумното приложение на ваксинопрофилактика, каза председателят. „Ако имунизацията срещу морбили се провеждаше сега, така както някога се провеждаше, нямаше да имаме 15 смъртни случая. Вината тук е на министерството здравеопазването през всички тези 20 години”, заяви д-р Генев. По думите му профилактиката струва многократно по-евтино на обществото отколкото лечението.

Благодарение на ваксинопрофилактиката светът се е избавил от болести като едрата шарка. Като проблем д-р Генев посочи интернет, който по думите му създава възможни в публичното пространство да се разпространяват всякакви информации за вредата от ваксинациите, които са неверни, погрешни, заблуждаващи.

„Трябва професионално да се оборват неверните твърдения, които се ширят в интернет форумите”, заяви още д-р Генев. Той каза, че сдружението по ваксинопрофилактика „ще притиска” РИОКОЗ като следи за неговата работа по отношение на ваксинацията. Друга задача, която си поставя неправителствената организация е да търси възможности за ваксиниране срещу рака на маточната шийка.

Вирни се горе