Със затоплянето идва тежък грип

Със затоплянето идва тежък грип

Очаква се грипна вълна у нас, която ще бъде по-интензивна в сравнение с миналогодишната, обяви д-р Ангел Кунчев, държавен главен здравен инспектор към Министерство на здравеопазването.

Той посочи, че вече има отделни грипни случаи, но огнища все още не са обособени. Стана ясно, че за момента Балканите са най-назад в развитието на грипния вирус, но при по-високи средни температури процесът ще става по-интензивен.

Специалистът посъветва веднага да се предприеме ваксинация, като имунитетът се изгражда на третата седмица след приемането на съответната ваксина. Кунчев отбеляза, че ефективността на ваксините е 65%, а ваксинирани до момента са само 3% от населението.

Според статистики в България всяка година от пневмония в болници умират между 2 000 и 2 500 българи, като в голяма част от случаите става въпрос за усложнение на грипен вирус. Най-често засегнати са малки деца под една година и възрастни над 65 години.

Кунчев препоръча възрастните да ограничат контактите си, за да намалят риска от заразяване. Самолечението и поставянето на диагноза без лекарска преценка е крайно неподходящ подход според лекарите, защото често води до усложнения.

Очаква се тазгодишният вирус да минава за около седем дни, като болният ще чувства обща отпадналост общо близо 10 дни. Според Кунчев носенето на маски не е успешен метод на предпазване, защото те се овлажняват от въздуха за близо 20 мин., след което стават лесно пропускливи.

Специалистът посъветва здравния сектор да бъде подготвен с повече места във всички лечебни заведения и особено тези, специализирани за детски грижи. Той подчерта, че Здравната каса трябва да е в готовност, защото предвиденият брой направления няма да е достатъчен.

Стана ясно, че в северозападна Европа и по-специално Великобритания и Норвегия епидемия се очаква всеки момент, като в САЩ и Канада грипният щам AH3N5 върлува вече от няколко седмици.

Специалистите посочиха че още не е ясно какъв щам се очаква у нас тази година и обясниха това с генетичната приспособимост на грипния вирус.

Причинител на грипните заболявания у нас през 2012 година беше щамът АH3N2, като за първите седем седмици на годината 9% от населението или 36 000 души бяха обхванати от него.

Вирни се горе