С “Канзас” и “Бризбейн” грипът удря след празниците

С “Канзас” и “Бризбейн” грипът удря след празниците

Меката зима забави грипа и първата му вълна се очаква след Нова година. “Канзас” и “Бризбейн” – това са двата грипни щама, които вероятно ще ни разболяват този сезон, предполагат епидемиолозите у нас.

За категорични прогнози обаче е рано, тъй като все още циркулацията на грипния вирус в Европа не е голяма. В България грип още не е доказан. Отделни случаи е възможно да се появят около празниците, но според епидемиолозите това е малко вероятно. Очакванията са болните да започнат да зачестяват след Нова година, когато всички се върнат на работа, а децата – на училище и детска градина, и има по-голямо струпване на хора в затворени помещения.

По-вероятно е у нас превес да вземе “Канзас”, но и срещу него, и срещу “Бризбейн” българите имат изграден някакъв имунитет, защото с подобни на тях вируси вече сме се срещали.

“Канзас” беше нов за страната ни преди 2 години, но с подобни на него и на “Бризбейн” вируси възрастните вече са се срещали. За “Канзас” конкретно всички хора над 20 години са имали досег и не очакваме нещо напълно различно”, казва пред журналист проф. Кантарджиев.

Вирни се горе