С безплатни прегледи на деца и молебен за здраве, РЗИ–Смолян ще отбележи Световния ден на здравето

С безплатни прегледи на деца и молебен за здраве, РЗИ–Смолян ще отбележи Световния ден на здравето

С безплатни прегледи на деца и молебен за здраве, РЗИ–Смолян ще отбележи Световния ден на здравето 7 април

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която от 1948 година има за цел фокусирането на всички хора и институции върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, честването на този ден дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие. В България 7 април се чества и като Ден на здравния работник. На тази дата празнуват лекари, медицински специалисти, фармацевти и всички, които работят в областта на здравето.

По повод Световния ден на здравето Регионална здравна инспекция – Смолян ежегодно организира и провежда инициативи, насочени към профилактика на значими за региона ни здравни проблеми, съчетани с информационни кампании сред прицелните групи. Тази година през м. април д-р Петър Янев от МБАЛ – Смолян, д-р Михайлова и д-р Младенов от УМБАЛ „Александровска” ще провеждат безплатни профилактични очни прегледи на деца от детски градини в Смолян и Златоград. Кампанията се провежда с партньорството и на Очна клиника РЕСБИОМЕД, предоставила безвъзмездно за нуждите на прегледите проектор за зрителна острота. Освен резултатите от прегледа на детето си, всеки родител ще получи брошура с важни съвети за опазване на детското очно здраве и основни признаци, показващи зрителни смущения и необходимост от консултация със специалист.

По повод Световния ден на здравето и професионален празник на работещите в здравеопазването, РЗИ – Смолян кани гражданите на молебен за здраве и благоденствие. Той ще се проведе на 07.04.2014г.( вторник) от 16,00 часа в храм „Свети Висарион Смолянски”, съобщиха от здравната инспекция.

Вирни се горе