С антибиотиците на бъдещето ще лекуват в Чепеларе

С антибиотиците на бъдещето ще лекуват в Чепеларе

На X—то юбилейно изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона” Община Чепеларе впечатли с презентацията си „Община Чепеларе – Зеленото сърце на България” в дискусионната програма и предизвика интерес сред присъстващите с припомнянето на една стара история, която може да се превърне в ново начало за възстановяване на климатолечението в Община Чепеларе, съобщиха от общината.

Община Чепеларе, която е обявена за климатичен планински курорт от местно значение и курорт Пампорово, който се намира на нейната територия, и е обявен за климатичен планински курорт от национално значение, биха могли успешно да развиват на територията си медикъл спа и спа туризъм благодарение на уникалния климат в региона. Микроклимата на Чепеларе и в региона е изключително благоприятен, а наличието на преобладаващо иглолистни дървесни видове, произвеждащи фитонциди или т. нар. антибиотици на бъдещето, имат не само оздравителен характер, но и оказват своеобразно антисептично, противовъзпалително и нервно-успокоително действие. По този начин туристопотока, който в момента се характеризира със сезонност (основно през зимата) ще бъде увеличен и съответно разпределен през цялата година. Това ще доведе до редица положителни икономически фактори в региона.

Идеята на Община Чепеларе беше подкрепена от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в лицето на зам. – председателя Сийка Кацарова и д-р Татяна Ангелова, д.м – Директор на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация, Председател на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация.

Вирни се горе