РЗОК – Смолян представи постигнатите до момента резултати на конференция в Смолян по проект “EQUAL2HEALTH”

 РЗОК – Смолян представи постигнатите до момента резултати на конференция в Смолян по проект “EQUAL2HEALTH”

В рамките на проект „Намаляване на неравнопоставеността при достъпа в първичната здравна помощ относно социално значими болести сред нуждаещите се общности от трансграничните зони“ (“Reducing access inequalities in primary healthcare for socially significant diseases at cb area’s deprived communities”) с акроним “EQUAL2HEALTH” и Договор за субсидия №В2.9а.05/15.12.2017г. по Втора покана на Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020, на 23.10.2020 година в гр. Смолян, бе проведена Конференция за популяризиране и разпространение на дейностите и резултатите по проекта.

Събитието бе организирано от Районна Здравноосигурителна Каса – гр. Смолян, партньор по проекта и се проведе в залата на хотел „Кипарис алфа“, гр. Смолян. Конференцията беше уважена от представители на институциите ангажирани в системата на здравеопазването – РЗИ Смолян, РЗОК Смолян, Председателя на лекарския съюз гр. Смолян – д-р Хубчев, Областна администрация – Смолян, лекари, представители на неправителствени организации и граждани. Целта на събитието бе да бъдат популяризирани дейностите по проекта и постигнатите резултати от партньорите до момента. Чрез кратки презентации на задачите и постигнатите резултати, както и предстоящите дейности представиха и представители на другите партньорски организации от България – МБАЛ „Девин” и ДКЦ „Александровска”. Конференцията постави акцент върху настоящото състояние на сектора на здравеопазването и необходимостта от допълнителни здравни услуги, и по специално върху извършването както на общи, така и на специализирани прегледи на населението в трансграничния регион. Събитието предостави възможност за обмен впечатления и добри практики между представители на различните институции и организации, ангажирани в системата на здравеопазването, НПО, граждани и други заинтересовани страни. Участниците в конференцията обсъдиха и възможностите за коопериране между тях в рамките на Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020.

На конференцията, екипът на РЗОК – гр. Смолян представи и обособената в рамките на проекта структура в българската част (Антена офис), която предоставя административна подкрепа на бенефициерите в проекта, събира данните от проведените медицински дейности и др. Целите, задачите и дейностите на офиса, бяха представени и обобщени от г-жа Румяна Карагрошева – и.д Директор на РЗОК – гр. Смолян. За съжаление, поради усложнената епидемична обстановка, представителите на бенефициерите от Република Гърция, които бяха предварително поканени, не успяха да вземат участие в конференцията.

Конференцията се проведе при спазване на всички противо-епидемологични мерки.

https://equal2health.eu/

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Районна Здравно-осигурителна Каса – гр. Смолян и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз, на страните-участници в Програмата, на Управляващия орган или на Съвместния технически секретариат.

Вирни се горе