РЗОК - Смолян издава персонален код за електронни здравни карти

РЗОК - Смолян издава персонален код за електронни здравни карти

От 15 април 2013 г. и Районната здравноосигурителна каса гр. Смолян ще издава уникален код /УКД/ за достъп до персонализираната информационна система на НЗОК. Право на достъп до персонализираната информационна система /ПИС/ на НЗОК чрез УКД имат задължително здравноосигурените лица по смисъла на Закона за здравно осигуряване, включително и в случаите, когато техните здравноосигурителни права са прекъснати,съобщиха от касата.

Уникалният код ще се получава на хартиен носител в запечатан плик лично от заявителя. Издаването става незабавно и безплатно. Уникалният код за достъп е личен, поради което заявленията за неговото издаване могат да се подават само лично в РЗОК, след представяне на документ за самоличност. Няма да се приемат заявления, подадени от пълномощник, както и заявления по пощата. УКД е буквено-цифров код от 10 символа, с необходимите мерки за защита сигурността на информацията. УКД се издава за определено ЕГН, личен номер на чужденец /ЛНЧ/, или служебен номер от регистъра на НАП – за лица без ЕГН /ЛНЧ/. В случай на промяна на тези индификатори се издава нов код.

В Персоналната информационна система, гражданите ще могат да видят информация за избора си на личен лекар от 2000 г. до момента; информация за извършени и отчетени дейности от общопрактикуващите лекари, специалистите, болници, лаборатории, аптеки от 2009 г. до момента, за извършени и отчетени дентални дейности от 2012 г. Информацията за децата ще е достъпна за родителя, направил избора на личен лекар чрез неговия код за достъп, докато те навършат 18 г. След навършване на 18-годишна възраст на децата, се предоставя личен УКД, като достъпът на родителите до техните данни в ПИС се прекратява.

Гражданите ще могат чрез персоналния си профил да заявят получаването на уведомления чрез SMS или електронна поща за настъпили или предстоящи събития, при промяна в пациентската информация, или годишен профилактичен преглед.

Вирни се горе