РЗИ: Завишена заболяемост от грип и ОРЗ, но все още няма грипна епидемия

РЗИ: Завишена заболяемост от грип и ОРЗ, но все още няма грипна епидемия

Данните на РЗИ – Смолян сочат завишена заболяемост от грип и ОРЗ, но все още стойностите не са епидемични.

В периода 07.01.2019 г. до 13.01.2019 г. в РЗИ – Смолян са регистрирани 50 случая на остри респираторни заболявания ( при 34 за предходната седмица ) в следните възрастови групи:

14 случая във възрастовата група от 0 до 4 години;

20 случая във възрастовата група от 5 до 14 години;

1 случай във възрастовата група от 15 до 29 години;

13 случая във възрастовата група от 30 до 64 години;

2 случая във възрастовата група над 65 години .

Заболяемостта е 178,83 на 10 000.

Във връзка с увеличаващата се заболяемост, вчера ( 15.01.2019 г.) РЗИ – Смолян свика заседание на Регионалния щаб за борба с грип и ОРЗ с участието на представители от: ЦСМП – Смолян, МБАЛ – Смолян, РУО – Смолян, Община Смолян и Областна администрация – Смолян. След оценка на регистрираната заболяемост се взе решение за предприемане на съответните противоепидемични мерки. Не се обявява грипна епидемия, тъй като стойностите са предепидемични, а за нашия регион епидемия от грип и ОРЗ се обявява при заболяемост 220 на 10 000 души.

РЗИ – Смолян активно следи динамиката в заболяемостта от грип и ОРЗ и при при достигане на епидемични стойности ще информира обществеността своевременно. Грипът е заболяване, започващо внезапно с висока температура, отпадналост, болки в мускулите, главоболие. След това могат да се появят хрема и суха кашлица. Препоръчва се на гражданите да избягват контакт с болни лица, местата с много хора и масовите мероприятия, да спазват добра лична хигиена, да се пазят от простуди и да приемат общоукрепващи средства. При първи симптоми на грип да търсят веднага личния си лекар и в никакъв случай да не предприемат самолечение, съобщиха от здравната инспекция.

Вирни се горе