РЗИ: В почти всяко семейство вече има заразен!

РЗИ: В почти всяко семейство вече има заразен!

В област Смолян към момента алгоритъмът за насочване на пациенти с COVID-19 е ефективен и натоварва равномерно лечебните заведениа

„Към 02 ноември общо установения брой случаи на COVID-19 в област Смолян е 1017, като за изминалата седмица имаме нови 113 случая. Излекуваните са 742-ма, за съжаление, 62-ма са починали от заболяването. Активните случаи към 02 ноември са 213, от които 156 са на домашно лечение, а хоспитализираните са 57 пациента – 36 в МБАЛ-Смолян, 11 в МБАЛ-Мадан, 2 в МБАЛ-Златоград, 1 в МБАЛ-Девин и 7 са настанени в лечебни заведения извън територията на областта. В МБАЛ-Смолян се лекуват 5 пациента с коронавирусна инфекция от други области.“, областният управител Недялко Славов съобщи актуалните данни за разпространението на COVID-19 в област Смолян на редовния ежеседмичен брифинг, който днес се проведе он-лайн. „С решение на Областния щаб е създаден алгоритъм как пациентите с COVID-19 се насочват към лечебните заведения. Този механизъм работи успешно към момента и при нас не се наблюдава това, което възниква като проблем в други области – струпване на пациенти пред лечебни заведения или неяснота за екипите на спешна помощ пациентите към кое лечебно заведение да бъдат транспортирани.“, каза Славов. Относно броя на линейките, с които разполага спешна помощ, областният управител информира, че те са общо 22 за нашия регион, от които 10 са нови. Те са доставени през последните месеци в резултат на изпълнение на проект на Министерството на здравеопазването по ОП „Региони в растеж“. От новите 10 броя автомобили, 6 са 4х4, с двойно предаване за експлоатация в планински региони, като нашия. До края на годината се очакват още 4 броя високопроходими автомобила. Разпределението по филиали е – филиалът в Смолян разполага с 4 линейки, като 2 от тях са високопроходими; в Златоград – 3 автомобила, от които 2 са 4х4; в Девин – 3, от които 1 високопроходим; останалите филиали – Доспат, Неделино, Чепеларе и Баните, имат на разположение по 2 автомобила.

Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева отново обърна внимание, че епидемичната ситуация в нашата област е сериозна. „Вече две седмици попадаме в Червената зона с висока заболяемост и висок риск от зараза с COVID-19. Случаите растат бързо и болниците полагат големи усилия за да приемат нуждаещите се, натискът върху тях е тежък. Много здравни специалисти преболедуваха, други боледуват в момента, един лекар почина. Останалите специалисти са уморени и изнемогват, за да изпълняват професионалния си хуманен дълг. Техните възможности имат предел и ние сме длъжни да ги пощадим.“

Д-р Кубатева припомни, че след заседанието от миналата седмица на Областния оперативен щаб, с цел да се забави разпространението на вируса, бяха приети решения за допълнителни мерки със срок до 17 ноември, които са набелязани в подписана от нея заповед, достъпна на страницата на РЗИ-Смолян ( http://www.rzi-smolyan.com/index.html ). „Към момента няма друго надеждно средство освен противоепидемичните мерки, от стриктното спазване на които зависи овладяването на ситуацията и да не се прибягва към удължаване на срока и предприемане на по-строги мерки.“ Директорът на РЗИ-Смолян призова гражданите към самоконтрол и отново даде ясното за извършваната контролна дейност от страна на институциите: „Масовите мероприятия се контролират от общините и ОД на МВР; работодателите – от Инспекцията по труда и РЗИ; читалища, театри, спортни прояви – от общини и ОД на МВР; училища и детски градини – от РУО, общини и РЗИ; транспортните средства – ДАИ, ОД на МВР и общини; хранителни магазини и заведения за обществено хранене – от ОДБХ, общини, ОД на МВР; методичната помощ и координацията на контролните институции се осъществява от РЗИ, а координация и контрол на контролните дейности – от Областния оперативен щаб за противодействие на COVID-19.“ „Към вчерашна дата, 02 ноември, в областната болница се лекуват 41 пациента с коронавирус, а към днешна дата, 03 ноември, пациентите са 51, 6 от които на интензивно лечение.“, съобщи директорът на МБАЛ-Смолян, д-р Марин Даракчиев. „Имаме визия как да увеличим капацитета на леглата и сме го направили, подсилили сме екипите, и на този етап болницата се справя. Нямало е случай да върнем пациент, който се нуждае от болнично лечение.“ „Лабораторията е готова, имаме положителни становища от РЗИ и от Националната референтна лаборатория. Подадени са всички необходими документи в Министерството на здравеопазването и очакваме тази седмица да бъдем включени в списъка на лаборатории, които имат право да осъществяват такава дейност.“, каза д-р Даракчиев във връзка с напредъка по процедурата за разкриване на лаборатория за PCR-изследвания в МБАЛ-Смолян. Във връзка с преминаването към обучение в електронна среда, областният управител Недялко Славов изясни: „Спрямо училищата важат разпоредбите, които са предвидени в заповедите на Министъра на образованието и науката и Министъра на здравеопазването. Според анонса от страна на Министър-председателя на Република България, областните щабове ще имат право да решават дали се налага преминаване към обучение в електронна среда, за кои училища и за кои общини. Към този етап нямаме заявка за преминаване към електронно обучение на цяло училище в региона, но от щаба имаме готовност за следващата седмица да изработим критерии за преминаване към дистанционно обучение.“ В допълнение Славов уточни, че от РУО-Смолян се събира ежедневна информация за епидемичната обстановка в училищата и детските градини и на база на тази информация ще се вземат решения.

На пресконференцията днес стана ясно, че област Смолян твърдо остава в Червената зона със 113 случая за седмица. В сравнение с другите административни области в страната, към вчерашна дата, 02 ноември, по общ брой случаи сме на 14 място, а по показателя общоустановени случаи, съотнесени към общ брой на населението, от първо-второ място досега, се преместваме на четвърто, с 1 положителен на всеки 102-ма, след Благоевград, София и Търговище.

Вирни се горе