РЗИ-Смолян стартира проект за възрастни хора и лица с увреждания

РЗИ-Смолян стартира проект за възрастни хора и лица с увреждания

Проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания-компонент 1“ и отговорности на експертите от РЗИ при провеждане на мониторинг и супервизия.

През месец октомври тази година стартира Проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, чиято цел е да се подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастните и хората с увреждания чрез осигуряване на мрежа от интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда и изграждане на подходящ капацитет за предоставянето им.

Обичайно възрастните хора живеят сами или в малки населени места и се нуждаят от превантивни дейности от здравен характер. Първоначално патронажната грижа ще бъде предоставяна за срок от една година по области и общини на територията на Република България за лица на възраст над 65 години, лица с валидно експертно решение на ТЕЛК, лица с хронични заболявания, нуждаещи се от продължително наблюдение и здравни грижи, лица след оперативна интервенция и след хоспитализация, нуждаещи се от краткосрочно наблюдение и здравни грижи.

Екипът за управление на проекта във всяка община разработва и приема правила за координация и взаимодействие. Услугите ще се предоставят от лица с придобита професионална квалификация „медицинска сестра“, „фелдшер“ или „акушерка“, които за целите на проекта се означават със събирателното наименование „специалисти по „Здравни грижи“.

Подборът на специалистите в областта на социалните дейности, които ще осъществяват социалните дейности в контекста на патронажната грижа, се извършва в съответствие с изискванията на българското трудово и антидискриминационно законодателство и осигурява защита на потребителите.

Избраният персонал следва да премине обучение (въвеждащо и надграждащо).

Насочването към услугата ще се осъществява от компетентно лице или орган – общопрактикуващ лекар, специалисти от извънболничната и болнична медицинска помощ, общински служби или самонасочване.

Прави се оценка на индивидуалните потребности от здравни грижи и социални дейности, разработване на план за здравни грижи и план за социални дейности за всеки потребител на патронажната грижа, срокове за изпълнение на дейностите и за актуализиране на плановете.

В обхвата на услугата са включени следните дейности:

1.Основни дейности, осъществявани от специалиста по здравни грижи:

-предоставяне и събиране на здравна информация;

-промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите;

-медицински и здравни грижи и дейности;

-ресоциализация, реадаптация и рехабилитация;

-манипулации;

-оказване на спешни и други дейности;

-провеждане на обучение в областта на здравните грижи;

-допълнителни дейности, осъществявани от специалиста по „Здравни грижи“. Тези дейности се извършват по писмено лекарско назначение.

2.Основни дейности на специалистите в областта на социалните дейности:

-предоставяне и събиране на информация;

-социално-битови дейности;

-подпомагане на специалиста по „Здравни грижи“ при извършване на дейности, свързани с удовлетворяване на основните жизнени потребности на потребителя;

-допълнителни дейности, в които специалистите в областта на социалните дейности участват при необходимост.

Супервизия на предоставянето на услугата:

С цел ефективно използване на ресурсите ще се извършва мониторинг на процеса на обучение и супервизия на предоставянето на патронажната услуга във всяка община един път месечно.

За целта същите ще изпращат ежемесечна обобщена информация в Министерство на здравеопазването за анализ на резултатите.

Вирни се горе