РЗИ – Смолян стартира кампания под надслов: „Движи се за здраве”

РЗИ – Смолян стартира кампания под надслов: „Движи се за здраве”

По повод Деня за насърчаване на движението 10 май, РЗИ – Смолян стартира кампания под надслов: „Движи се за здраве”. Целта е насочване вниманието на хората от различни възрасти към ползите от физическата активност за превенция на различни хронични неинфекциозни болести.

По данни на Световната здравна организация:

1.Обездвижването се нарежда сред основните рискови фактори, водещи до заболяване и смърт. В глобален мащаб 6 % от смъртните случаи се свързват с ниската физическа активност. По значимост този фактор отстъпва само на високото артериално налягане (13 % ) и тютюнопушенето (9 %). Липсата на физическа активност е основна причина за 21-25 %  от заболяванията  на рак на млечната жлеза и рак на дебелото черво.

2.Редовната физическа активност влияе благотворно на здравето. Физически активните хора рискуват в по-малка степен да заболеят от исхемична болест на сърцето, хипертония, диабет, рак на дебелото черво и млечната жлеза, както и депресия; изложени са на по-малък риск от счупване на шийката на бедрената кост и гръбначните прешлени; поддържат здравословно тегло.

3.Физическата активност не се свежда до спорт. Под физическа активност се разбира всяко движение, извършвано от скелетните мускули, което изисква разход на енергия. Физическата активност включва спорт, физически упражнения и други действия като игри, работа в къщи и в градината, танци.

Според проучване на “Евробарометър” 82 %  от населението на България не практикува никакви спортни занимания или го прави веднъж месечно. Нараства делът на учениците с ниво на физическа активност под препоръчителното за тази възраст. Налице е ниско ниво на информираност на населението за ползата от физическата активност при профилактиката и лечението на заболяванията. Едва 7% от пациентите получават информация и индивидуално адаптирани препоръки за физическа активност от лекар или друг медицински персонал.

Препоръки на Световната здравна организация:

Децата и юношите на възраст  5 до 17  години трябва да се занимават  с физическа активност с умерена и висока интензивност средно 60 минути на ден. Физическата активност с продължителност над 60 минути носи допълнителна полза за здравето им.

Хората от 18 до 64 години трябва да се занимават с физическа активност с умерена интензивност не по-малко от 150 минути на седмица и 75 минути с интензивно натоварване. Всяко занимание с физическа активност трябва да продължава не по-малко от 10 минути.

Мъжете и жените над 65 години с ограничена подвижност трябва да се занимават с физическа активност  за подобряване на равновесието и предотвратяване на паданията в три и повече дни от седмицата. Ако състоянието им не позволява да упражняват физическа активност в препоръчителните обеми, е необходимо да практикуват толкова, колкото им позволяват възможностите.

Дейности на РЗИ – Смолян по повод 10 май:

Анкетно проучване за установяване физическата активност на служители и работници в гр. Смолян.

Обучение на медицински специалисти от здравните кабинети на училищата в Смолян по темата: ”Роля на медицинския специалист за повишаване двигателната активност на подрастващите”

Предоставяне на медицинските специалисти от училищата в региона на мултимедийна презентация ”Физическата активност – основен фактор на здравето” с цел здравно образование на учениците от 8-мите класове.

Разпространение на информационните материали „Пирамида на физическата активност” и „Упражнения в… офиса”

Вирни се горе