РЗИ – Смолян ще отбележи Световния ден за борба с раковите заболявания с ехографски прегледи за рак на гърдата

понеделник, 05 ноември 2018 г.

На 8 и 9 ноември 2018 година РЗИ – Смолян организира за пореден път профилактични прегледи на млечна жлеза. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция – Смолян. Ехографското изследване ще се извърши в сградата на здравната инспекция от д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова от ДКЦ при УМБАЛ „ Александровска” – София. Цената на изследването е 10 лв. и ще се провежда след предварително записване, като часовете вече са изчерпани. Поради големия интерес, здравната инспекция ще покани лекарите отново да гостуват в Смолян през м. април 2019 година по повод отбелязване Световния ден на здравето.

Ранното диагностициране на рака на млечната жлеза увеличава многократно шансовете за пълното му излекуване. В началните си стадии злокачествените заболявания рядко имат изявени предупредителни знаци, оплакванията често са общи и неспецифични, а когато се появят първите симптоми, процесът вече е с напреднало развитие. Профилактиката на заболяванията е първата стъпка по пътя към тяхното навременно откриване и лечение. Ето защо трябва да бъдем активни и отговорни към своето здраве.

Според специалистите ограничаването на рака на гърдата е възможно чрез спазването само на 5 основни стъпки: по възможност ранно раждане (от биологична гледна точка това е възрастта до 25 години); двигателен режим – активното движение статистически намалява риска, спазване на нормално телесно тегло; избягване на неконтролируемата употреба на хормонални препарати; диета с хранителен режим, при който има намален прием на мазнини, червено месо и алкохол.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009