РЗИ - Смолян ще отбележи Световния ден на сърцето с акция под надслов: „Обичай сърцето си!”

 РЗИ - Смолян ще отбележи Световния ден на сърцето с акция под надслов: „Обичай сърцето си!”

Регионалната здравна инспекция в Смолян ще отбележи Световния ден на сърцето с акция под надслов: „Обичай сърцето си!”, с различни мероприятия. Това съобщи Светлана Стефанова – старши експерт „Здравно образование” в РЗИ – Смолян.

По този повод днес на площад „Възраждане” в кв. Устово от 10 до 12 ч. всеки жител или гост на града ще може безплатно да измери своето кръвно налягане, да провери своето тегло и да разбере индекса на телесната си маса, а също и да се раздвижи на монтирания на площада велоалгометър.

По думите на Стефанова е мит, че сърдечно – съдовите заболявания засягат само възрастните хора, предимно мъже. Жените страдат от тези заболявания наравно с мъжете. Данните сочат, че сърдечно – съдовите заболявания са най-честият причинител на смърт при жените – всеки трети смъртен случай на жена се дължи именно на сърдечно заболяване. Децата също са застрашени от различни сърдечни заболявания. Рискът за тях е голям, особено ако се хранят с нездравословна храна, не се движат достатъчно или не спортуват, ако пушат или растат в дом на пушачи. Стефанова заяви, че по време на кампанията „Обичай сърцето си”, специалисти от Регионалната здравна инспекция ще разпространяват брошури и флаери, касаещи превенцията на сърдечно – съдовите заболявания.

Вирни се горе