РЗИ – Смолян с кампания за превенция на ХИВ/СПИН под мотото: „Моето здраве е мое право”

 РЗИ – Смолян с кампания за превенция на ХИВ/СПИН под мотото: „Моето здраве е мое право”

До 1 декември продължава кампанията за превенция на ХИВ/СПИН под мотото: „Моето здраве е мое право”. Изследванията и безплатните консултации се извършват в приемния кабинет на регионалната здравна инспекция в Смолян за ХИВ/СПИН чрез т.н. „Бърз тест”. Те са анонимни, а резултатите стават ясни в рамките на 15 минути. Инициативата е във връзка с отбелязването на Европейската седмица за изследване за ХИВ ( 17-24 ноември) и Световния ден за борба със СПИН ( 1 декември ).

Основната цел е да бъде предоставена информация за правото на здраве и здравеопазване на всички хора по Света. Постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН, една от които е край на епидемията от СПИН, зависи до голяма степен от достъпа до качествени здравни услуги и лекарства. Правото на здраве включва още:

Отношение към всеки с уважение и зачитане на достойнството, без дискриминация;

Всеки да взема решения за собственото си здраве;

Равенство между половете;

Здравно образование;

Здравословни условия на труд и др.

За да се гарантира това право, е необходима здравна система, базирана на правата на човека, която включва четири основни елемента: достъпност, наличност, приемливост и качество, но и отговор на въпроса »Какво е здравето за мен и какво аз правя за него».

С цел по-добра информираност сред младите хора, до 1 декември, РЗИ – Смолян съвместно с БМЧК – Смолян ще разпространяват тематични здравно-информационни материали сред учениците от 9 до 12 клас в нашата област.

Вирни се горе