РЗИ - Смолян предприе мерки срещу полиомиелит в региона

РЗИ - Смолян предприе мерки срещу полиомиелит в региона

Регионална здравна инспекция – Смолян предприе действия с цел недопускане случаи на полиомиелит (детски паралич ) в региона ни. Превантивните мерки са във връзка с писмо на Министерството на здравеопазването, относно регистрирани 22 случая на остра вяла парализа сред деца в Сирийската Арабска Република, при 10 от които вирусологично е доказан див полиомиелитен вирус тип 1, съобщиха от пресцентъра на здравната институция.

Здравните инспектори от отдел «Противоепидемичен контрол» връчиха предписания на всички общопрактикуващи лекари и ръководители на заведения за доболнична и болнична помощ на територията на област Смолян. В срок до 18.11.2013 година личните лекари трябва да изготвят и предоставят в РЗИ – Смолян списък на своите пациенти до 15-годишна възраст, които са с непълна схема на полиомиелит съгласно Националния имунизационен календар, и да предприемат незабавни мерки за имунизирането им срещу детски паралич.

Заведенията за доболнична и болнична помощ следва да засилят надзора над острите вели парализи, като снемат подробна епидемиологична анамнеза на пациенти, пребивавали в Близкия изток или контактни с такива лица и за диагнози, включени в активния надзор ( синдром на Гилен – Баре, трансверзален миелит). Случаи като полиомиелит, които периодично избухват, са показателни за значимостта на имунопрофилактиката- не само индивидуално, а и в обществен план. За да няма риск от появата на ваксинопредотвратими инфекции, минималният имунизационен обхват на населението трябва да е 95 %. Обръщаме сериозно внимание върху отговорността на родителите за извършването на задължителните ваксини по Имунизационния календар на Република Бърлгария. Ако децата им са с непълен имунизационен статус, задължително трябва да потърсят личния си лекар.

Вирни се горе