РЗИ Смолян организира Лятна АНТИСПИН кампания

РЗИ Смолян организира Лятна АНТИСПИН кампания

РЗИ Смолян организира Лятна АНТИСПИН кампания. Тя е създадена по инициатива на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на Министерство на здравеопазването и цели да активизира общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на предпазни средства и значението всеки човек да знае своя ХИВ-статус, като част от грижата за собственото здраве и това на партньора .

Република България има Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално преносими инфекции за период 2008-2015г.и нейната основна цел е разширяване на обхвата на превенцията с оглед недопускане на епидемия от ХИВ и подобряване качеството на живот на хората живеещи с ХИВ.

Проявата на РЗИ Смолян включва раздаване на презервативи, брошури и флаери по време на ,,летните изкушения”, съобщи Таня Милкотева – ст. експерт отдел ,,ПБПЗ’’.

Лятната АНТИСПИН кампания в Смолянска област ще се изнесе на плувните басейни в с.Баните, гр.Неделино и гр.Златоград, както и във фитнес центровете в гр.Смолян.

РЗИ ще продължи да информира населението и ще осигурява здравно образование за децата и младите хора във и извън училище по проблемите за превенция на ХИВ/СПИН, сексуално и репродуктивно здраве. Широката информираност и превенцията на заболяването е изключително важна, а ключов момент при нея е използването на презервативи при сексуални контакти.

Вирни се горе