РЛК-Смолян счита за неприемлив изработеният вариант за Областна здравна карта на Смолян

РЛК-Смолян счита за неприемлив изработеният вариант за Областна здравна карта на Смолян

РЛК-Смолян счита за неприемлив изработеният вариант за Областна здравна карта на Смолян,на проведено Извънредно заседание на УС на РЛК-Смолян днес,съобщи председателя д-р Емилия Апостолова.

Членовете на УС на РЛК-Смолян изпратиха писмо да председателя на комисията за изработване на Областна здравна карта.По време на заседанието са направени и няколко констатации. През изминалата седмица на база първичната документация предоставена от РЦЗ – Смолян и Методиката от МЗ, бяха разработени проектите на трите варианта на здравна карта за Областта за всички медицински дейности. Беше подписан с консенсус оптимален вариант на Областна здравна карта за Област Смолян, който би бил един разумен вариант за стартиране на структурните реформи на територията на Областта. Изрично беше подчертано, че този вариант е оптималният за Област Смолян , запазващ преди всичко нормалният достъп на населението до Болнична помощ. Исканата корекция от МЗ именно на този вариант от Комисията е неприемлива за УС на РЛК Смолян! Нарушават се принципите и работа на Комисията на база първичната документация и предоставените „ нива на компетентност” на отделните Лечебни заведения; Искането Болнични лечебни заведения да станат структури за долекуване без ясна нормативна база, финансово и структурно обезпечаване е несериозно. В момента членовете на Комисията не са наясно дори и с нозологията на тези „ легла за долекуване”; На този етап в общинските центрове няма адекватна Спешна помощ, което е още един изключително важен фактор при вземането на такова решение; При определянето на Областната структура на медицинска помощ в Област Смолян, задължително трябва да се имат предвид географските, инфраструктурните и демографски фактори, които са специфични за Района и коренно се различават от „ жълтите павета „ пред МЗ в гр.София; Искането от страна на МЗ именно тази Комисия да извърши несвойствената за нея работа, а именно да преструктурира собствената си медицинска дейност на територията на Областта по административен път, без наличието на обективни критерии е недопустимо за УС на РЛК Смолян;

След проведеното обсъждане , предвид гореизложените факти УС на РЛК Смолян взе следните решения: Подкрепя изработеният вариант за Областна здравна карта на Област Смолян „ Оптимален „ който е подписан от Председателя на УС на РЛК Смолян в комисията. Оттегля участието на Председателя на УС на РЛК Смолян от работата на Комисията за извършване на корекциите искани от МЗ, относно Областната структура на Болничната помощ. Считаме, че изработване на такъв тип Здравна карта е чист административен акт, което налага МЗ да поеме изцяло професионалната, административна и политическа отговорност за това, без да бъдат ангажирани проформа Комисиите на Областно ниво.

Вирни се горе