РЛК-Смолян поиска да бъде освободено административното ръководство на МБАЛ-Смолян

РЛК-Смолян поиска да бъде освободено административното ръководство на МБАЛ-Смолян

УС на РЛК-Смолян поиска да бъде освободено административното ръководство на МБАЛ-Смолян на извънредно заседание на колегията проведено днес,съобщи председателя д-р Емилия Апостолова. Натиск върху членове на лекарската колегия за свободно упражняване на професията, нарушаване на законови и подзаконови актове, както и на Устава на БЛС, вземане на пръстови отпечатъци от персонала на МБАЛ в областния град, конфликт на интереси, това само част от поводите за състоялото се на 03 .01 заседание на УС на РЛК в Смолян. В съобщение до медиите се посочва,че Ръководството на МБАЛ Смолян, упражнява безпрецедентен натиск върху членове на Лекарската колегия, като забранява да се сключат втори трудови договори с МЦ-1 ООД Смолян. Поставят се условия вторият трудов договор да се сключва само с ДКЦ- Смолян, което е собственост на МБАЛ- Смолян. С тези действия се нарушават правата на труд и правото на свободно и достойно упражняване на лекарската професия. По този начин основната цел е да се затрудни сериозно работата на конкурентната Здравна структура на територията на Община Смолян- МЦ1 Смолян. Решението по този проблем се взема съгласно правомощията по чл.5,т.1 от Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина. Ръководството на МБАЛ Смолян в лицето на Изпълнителният Директор доц.д-р Владислав Иванов нарушават следните Нормативни разпоредби:

  • Чл.81, ал.1, т. 3 от Закона за лечебните заведения, относно правото на лекарите да сключват допълнителни договори с МЦ, ДКЦ и самостоятелни лаборатории, без за това да е необходимо разрешение или съгласие на работодателя по основния трудов договор.

  • чл.111 от КТ, който позволява Втори трудов договор за лекарите.

  • Раздел 1 /чл.5 от Кодекса на професионална етика, относно правото на лекарите свободно и достойно да упражняват своята професия.

Във връзка с гореизложеното УС на РЛК Смолян взема решение да сезира за посочените нарушения : МЗ; Комисията по здравеопазване при Народното събрание; УС на БЛС; Комисия по професионална етика на БЛС София; Комисия за защита на конкуренцията;

На срещата е било обсъдено още решението на ръководството за събиране на пръстови отпечатъци от персонала на Лечебното заведение. Дейността по организирането, събирането и обработка на пръстови отпечатъци е в грубо нарушение на Конституцията на Република България и Закона за защита на личните данни. Без писмена заповед , в която да е посочена целта на събиране и обработване на пръстови отпечатъци, са предприети действия от 29.12.2010 г. и следващите работни дни за събиране на пръстови отпечатъци от целият персонал на Лечебното заведение по график, изработен от Ръководството. Не е искано индивидуално писмено съгласие от персонала. Изпълнителният директор на МБАЛ Смолян – доц.д-р Владислав Иванов нарушава чл.4 от Закона за защита на личните данни, тъй като организира ,събира и обработва пръстови отпечатъци без да са налице нито една от предпоставките на чл.4 от ЗЗЛД. Ръководството на МБАЛ Смолян нарушава чл.5 от КПЕ на БЛС , който дава право на лекарите да упражняват свободно и достойно да упражняват своята професия. Във връзка с гореизложените незаконосъобразни действия УС на РЛК Смолян взема решение да бъдат сезирани: МЗ;Комисия по здравеопазването на Народното събрание; УС на БЛС; Комисия по професионална етика при БЛС; Комисията за защита на личните данни;

В решението на УС на РЛК Смолян от 25.10.2010 г. и в Протестната Декларация на проведеният митинг на 01.11.2010 г. бяха поставени въпроси, относно липсата на каквато и да е прозрачност на управленските решения на Ръководството на МБАЛ Смолян.

  • Въпросите относно регистрацията, дейността, използването на апаратура и управлението на ДКЦ Смолян въпреки многократните запитвания остават в пълна тайна. Има ли договор, с който МБАЛ Смолян отдава под наем на ДКЦ Смолян помещения и апаратура на дъщерното дружество? Този Договор подписан ли е от доц. д-р Владислав Иванов, в качеството му от една страна като Изпълнителен Директор на МБАЛ Смолян и от друга страна като Управител на ДКЦ Смолян, като и от г-жа Радка Грозданова, която заема длъжност в ДКЦ Смолян и в същото време е Заместник директор по икономическите въпроси и Главен счетоводител на МБАЛ Смолян? Налице ли е конфликт на интереси за двамата, които едновременно ръководят МБАЛ Смолян и ДКЦ Смолян, получават възнаграждения от двете места и сключват договори от името на двете дружества? Има ли Договори с външни наемодатели, които да получават наем от дъщерното дружество, за каква апаратура и дали с тази апаратура се извършва дейност?

  • Липсва информация за външните договори по които се реализират различни дейности на МБАЛ Смолян.Прави силно впечатление, че в условията на финансова криза, неизплащане на адекватни трудови възнаграждения на работещите в МБАЛ се реализират различни съмнителни по ефективност и твърде скъпи проекти.

УС на РЛК Смолян взема решение да сезира МЗ; Комисията по здравеопазване на Народното събрание; Съвета на Директорите на МБАЛ Смолян и Общото събрание на акционерите на МБАЛ-Смолян АД за извършване на проверка по гореизложените факти, като се извърши и финансов одит по всички договори за външни услуги, както и финансов одит на цялостната дейност на МБАЛ Смолян АД и ДКЦ Смолян ЕООД;Сметната палата; Във връзка с гореизложеното и взетите решение УС на РЛК Смолян предлага на основният акционер на МБАЛ Смолян АД- Държавата в лицето на Министерството на здравеопазването да предприеме действия за освобождаване от длъжност на Административното ръководство на МБАЛ Смолян АД.

Вирни се горе