РЛК-Смолян открива дискусия на тема: „Универсалното здравно покритие е цел номер едно на СЗО"

 РЛК-Смолян открива дискусия на тема: „Универсалното здравно покритие е цел номер едно на СЗО"

Във връзка с определената цел на Световният ден на здравето за 2019 година от Световната здравна организация, РЛК Смолян открива дискусия на тема:

„Универсалното здравно покритие е цел номер едно на СЗО. Ключът за постигането му е да се гарантира, че всеки може да получи грижата, от която се нуждае, когато е необходимо, и точно където е необходимо.“

Напредък в тази посока се постига в страните от всички региони на света. Но милиони хора все още нямат достъп до здравни грижи. Милиони хора са принудени да избират между здравни грижи и други ежедневни разходи като храна, дрехи и дори дом. Ето защо СЗО се фокусира върху всеобщото здравно покритие за Световния ден на здравето за тази година. Денят е една от многото възможности да съобщим за значението на справедливостта в здравните услуги, не само за здравето на хората, но и за здравето на икономиките и обществото като цяло.

Какво се стремим да постигнем чрез дискусията:

Тази дискусия има за цел да помогне на хората да разберат по-добре какво означава универсално здравно покритие – какви услуги и подкрепа трябва да бъдат на разположение и къде. Здравните работници ще играят важна роля в кампанията, като помагат на лицата, отговорни за вземането на решения, да признаят какво е необходимо на хората по отношение на грижите, особено на ниво първична помощ.

Кампанията също така дава възможност на министрите на здравеопазването и на другите правителствени ръководители да се ангажират да предприемат действия за преодоляване на пропуските в универсалното здравно покритие в своите страни, както и да подчертаят вече постигнатия напредък.

Мненията и предложенията изпращайте на имейла на РЛК Смолян – rlksmolyan@abv.bg

Вирни се горе