РК на БЛС в Смолян прие резолюция на отчетно-изборно събрание

РК на БЛС в Смолян прие резолюция на отчетно-изборно събрание

РЕЗОЛЮЦИЯ приета на Отчетно-изборното събрание на РК на БЛС – гр. Смолян

В Република България в годините на прехода не се осъществява устойчиво развитие на здравеопазването, защото нямаше осъзнатата мисия и политическа воля на правителствата за реализирана на ефективна здравеопазна система, като израз на стратегически национален приоритет. Сега съществува неефективно управление на ресурсите и некачествена здравна грижа. В същото време и Български Лекарски Съюз не успя да защити позицията си на Съсловна организация, конституирана със специален Закон, който и дава правомощия на държавна институция. Какво се случва в Съсловната организация на лекарите? Защо лекарите не се идентифицират с тази организация, защото тя не изпълнява основните си функции вменени и със Закон и приети в Устава на Организацията, основната от които е да „представлява своите членове и защита професионалните им права и интереси”? Защо лекарския съюз все повече губи съсловния си характер и не се развива като единна съсловна организация, обединяваща всички лекари, а силата на съсловието е в неговото единство? Водещата роля на БЛС в процесите на здравеопазването е поставено под съмнение, защото не защитава приоритетно параметрите на професията, а заема неясна позиция по всички въпроси в Държавата. В повечето случаи, особено в последната година реакцията на УС на БЛС към всичко, което ставаше в здравеопазването беше слаба: – пререкания по НРД и едностранни решения на НЗОК да променя условията в него, което застрашава същността на Здравноосигурителния модел-договорното начало и равностойно партньорство на БЛС. В други случаи реакция липсваше: – спирането на приватизацията в Здравеопазването;- изграждането на информационна система беше блокирано;- формирането на клиничните пътеки беше непрозрачно от неизвестни консултанти на НЗОК; -оттегляне на Държавата от отговорности по плащания за болнични заведения, на които е принципал, доведе до парадокса лекарите и персонала да поемат издръжката им. Не се случва едно от основните задължения на Съсловната организация, а именно гарантиране качество на медицинските услуги. Съсловната организация не успя да изгради система за продължаващо обучение и специализация на лекарите/възможността за поддържане и повишаване на квалификацията, реално се влоши; наблюдава се застаряване на медицински кадри/. В последните месеци Националното ръководство на БЛС е повело борба с някои регионални колегии и Председателите на тези колегиите. Стигна се до там че Главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков, използва административни методи да води атака срещу Председателя и УС на РЛК Смолян, която проявява несъгласия с позиции на Националното ръководство. Д-р Ленков си позволява да публикува неверни данни в сайта на БЛС, относно финансовите задължения на РЛК Смолян към БЛС. УС на РЛК Смолян е превеждала отчисления към БЛС, съгласно Устава и решения на Общото събрание на колегията. Мотивите за това решение са:

  1. Липсата на каквато и да е заинтересованост от страна УС на БЛС по поставените в течение на една година проблеми на лекарите в колегията. По съществуващи социални и професионални проблеми сме търсили съдействие и подкрепа от УС на БЛС, като за всичко сме информирали централата писмено, и на които нито веднъж не е отговорено например:

  2. Проблем с общинските болници на територията на областта.

  3. Проблем с областната болница в края на 2010 година/пръстови отпечатъци, забрана на лекари от болницата да сключват втори трудов договор с МЦ-Смолян.

  4. Срещу четирима лекари от Колегията се води наказателно дело и др.

  5. Липса на прозрачност за извършваните разходи на Национално ниво. С писма от 2009 г. до Председателя на БЛС сме искали информация за щатните служители, хората на хонорар в централата, техните трудови възнаграждения. До този момент отговор на това наше питане няма.

Контактите на Националното ръководство с РЛК Смолян се изчерпват с ежемесечни телефонни разговори на Главния секретар, който иска да се приведат пари. Общото събрание на РЛК Смолян заявява категорично несъгласието си и непримиримостта към подобни опити за използване на административни методи за намеса в нашата работа. Този стил на работа е в нарушение на Закона на съсловните организации, Устава БЛС и Кодекса по професионална етика.ОС на РЛК Смолян счита, че Съсловната организация няма нужда от такива вътрешни борби, а има нужда от обединени усилия за защита на съсловните си интереси, затова е необходим разум и компетентност.

  1. Общото събрание на РЛК Смолян настоява за незабавната оставка на д-р Димитър Ленков в качеството му на Главен секретар на БЛС.

  2. Общото събрание на РЛК Смолян настоява за предоставяне на писмен финансов отчет на УС на БЛС за периода 2008-2010 год. в сроковете заложени в нормативната уредба на Р.България и в Устава на БЛС, който да бъде дебатиран.

  3. Чрез КПЕ на РЛ К Смолян, УС на РЛК Смолян да сезира КПЕ на БЛС за морално- етични нарушения на текстове от Устава за Професионална етика от страна на Главния секретар на БЛС спрямо членовете и Ръководството на РЛК- Смолян.

На сегашния етап проблемите пред БЛС и българските лекари остават сериозни и тежки. За да има бъдеще съсловната организация на лекарите трябва да си изясни нейната същност. БЛС трябва да има ясна визия за отговорните си задачи, за да стане уважаван партньор на Държавата и да утвърди лекарите като едно интелигентното съсловие на Нацията.

08.07.2011 г.

Вирни се горе