РИОКОЗ Смолян:Нездравословният начин на живот води до високия процент заболеваемост от остеопороза, който прогресивно расте.

РИОКОЗ Смолян:Нездравословният начин на живот води до високия процент заболеваемост от остеопороза, който прогресивно расте.

Остеопорозата е увреждане на скелета, което се характеризира с намалена костна маса, повишен риск от счупвания на костите при незначителни травми или дори спонтанно. Тя е наричана „тихият крадец”, защото се развива бавно и незабелязано, а когато се появят болки в кръста, намаляване на ръста и изкривяване на гръбначния стълб, състоянието е вече в значително напреднала фаза. Рисковите фактори за възникване на остеопороза са многобройни: наследственост, възраст, пол, телесно тегло, повишена функция на щитовидната жлеза, недоимъчно хранене, особено в детската и юношеска възраст, тютюнопушене, продължително използване на някои медикаменти, ниската физическа активност, високата консумация на алкохол и други. Най-често засегнатата група от това заболяване са жените, особено след менопауза. Установено е, че в първите 5-7 години след менопаузата жените могат да загубят до 20% от масата на техните кости. При мъжете след петдесет годишна възраст, с намаляване на нивото на тестостерон, също се наблюдава повишаване скоростта на разреждане на костите. Изтъняването на костите, напредващо с възрастта, може да бъде избегнато или поне забавено чрез промени в начина на живот. Една от тях е да си набавяте достатъчно от минерала калций още от най – ранна възраст, а не да се сетите чак когато остареете.  Основната грешка в храненето на съвременния човек е консумацията на големи количества животински протеини и на недостатъчно растителна храна (плодове, зеленчуци, зърнени култури, варива, ядки). Добре е да се знае, че храните, които са богати на животински протеини са киселинообразуващи. Тъй като организмът се стреми да поддържа нормални нива на киселините в кръвта,ги неутрализира чрез калций и натрий – двата основни алкални агента. Когато натрият внесен чрез храната се изчерпи, организмът използва калция от костите.

Остеопорозата може да бъде предотвратена, а веднъж възникнала тя може да бъде и лекувана твърде успешно със съвременните лекарства. Заболяването се диагностицира чрез биохимични изследвания на кръвта и измерване на костната плътност – изследване което е напълно безболезнено, безвредно и надеждно. Чрез него, костната плътност на индивида се сравнява с референтна плътност на здрав индивид на същата възраст и се оценява отклонението спрямо тази референтна плътност. Резултатът от това изследване дава информация за състоянието на костите и насочва към необходимите мерки – профилактични или терапевтични, които трябва да се предприемат.

Във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата 20 октомври, РИОКОЗ организира скринингово ехографско измерване на костната плътност, което ще се проведе на 26.10.2009г. (понеделник ) в сградата на РИОКОЗ срещу цена от 12 лв. Желаещите могат да се запишат на телефон 0301-58-930 или в РИОКОЗ, стая №10 всеки делничен ден от 9 до 17 часа.,съобщиха от пресцентъра.

Вирни се горе