Рекламите на цигари ще бъдат ограничени

Рекламите на цигари ще бъдат ограничени

Рекламата и популяризирането на тютюневите изделия все повече ще се ограничават,съобщиха от Министерството на здравеопазването. През следващата година ще се забрани производството на играчки, предмети, закуски и лакомства във формата на цигари или други тютюневи изделия. Това предвижда проектът на Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в България за 2011-2015 г. на МЗ и планът за прилагането й. За да станат факт обаче те, трябва да се одобрят и от МС.

В проекта на МЗ се предвижда през 2013 г. да се забранят всички форми на пряка и непряка реклама на тютюневите изделия. Сред тези мерки са забраната за излагане на цигари или други подобни изделия, както и техни изображения в магазините и лавките. В плана се предвижда тютюневите изделия да започнат да се продават само в специализирани магазини. Също така от 2013 г. да се ограничи пушенето в българските филми и предавания, които се правят. Производителите на цигари пък ще трябва да отчитат какви средства дават за реклама пред обществото, освен това няма да могат да спонсорират социални дейности. Сред мерките за ограничаване на вредния навик е и въвеждането на забрана за слагането на допълнителни съставки за подобряване на аромата и вкуса на цигарите. През 2012 г. ще се изготви и законодателството за въвеждане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Целта е така да се намали и пасивното пушене. В плана за ограничаване на тютюнопушенето се предвижда и задържането на високи цени на цигарите у нас, както и редица дейности за популяризиране на вредата от тях за здравето на хората.

МЗ напомня, че тютюнопушенето е най-значимият предотвратим фактор на редица социално-значими заболявания. То причинява повече здравни проблеми в сравнение с алкохола, нелегалната дрога, кръвното налягане, затлъстяването или повишения холестерол. Употребата на тютюн е сред основните фактори за развитието на рак, белодробни и сърдечносъдови заболявания. Причината за това е, че в цигарения дим се съдържат над 4800 химически вещества, 69 от които са канцерогенни. Затова отказът от тютюнопушене намалява рисковете от сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт и рак.

Активното тютюнопушене причинява предимно ракови заболявания като рак на белия дроб, бронхите, трахеята, устната кухина, ларинкса, фаринкса, хранопровода, носоглътката, синусите, бъбреците и уретрата, панкреаса, стомаха, пикочния мехур, кръвта и др. В резултат на тютюнопушенето активните пушачи боледуват по-често от хронично обструктивна белодробна болест (ХОББ). Изключително уязвима от активното тютюнопушене е сърдечносъдовата система, като последиците са: сърдечен инфаркт, аневризма на аортата, стенокардия, атеросклеротични и периферни съдови заболявания. Активните пушачи намаляват репродуктивните си способности. При тях по-често и по-рано настъпва импотентност. Пушенето при бъдещите майки води до ограничаване растежа на плода, изтъняване и преждевременно отлепване на плацентата, спонтанен аборт, преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото дете. Увеличава се риска за възникване синдрома на внезапната детска смърт. Активните пушачи страдат още от слепота в резултат на ранно остаряване на окото, съпроводено с дегенерация на макулата и катаракта, ранно състаряване на кожата, остеопороза и фрактури, язва на стомаха, дентални проблеми и др.

Пасивното тютюнопушене причинява болести и у възрастните, и у децата. Възрастните боледуват от коронарна болест на сърцето, рак на белия дроб. Пасивното тютюнопушене причинява репродуктивни проблеми при жените и недоносеност на новороденото, респираторни проблеми (дразнене на носоглътката) и др. При децата последиците от пасивното тютюнопушене са: болест на средното ухо, синдрома на внезапната детска смърт, респираторни заболявания и др.

Отказът от тютюнопушене на повече българи ще намали риска за тях от над 25 заболявания, ще подобри финансовото им състояние, ще облекчи здравната система. Съгласно оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система за здравните последствия от употребата на тютюневи изделия съставлява между 0,1% и 1,1% от брутния вътрешен продукт в различните страни.

Вирни се горе