Расте процентът на българчетата с наднормено тегло

Расте процентът на българчетата с наднормено тегло

Расте процентът на българчетата, които още на 3-годишна възраст са с наднормено тегло или със затлъстяване. При норма 2,2%, с наднормено тегло са 10,6% от момчетата и 12,4% от момичетата в тази възрастова група. При 7-годишните с данни за затлъстяване са 30% от българските момичета и момчета. Нездравословното хранене, съчетано с ниската физическа активност води до увеличаване през последните години на децата, които още в ранното си детство развиват хипертония или диабет тип 2 ( считащ се до скоро характерен само за възрастните ). Това съобщи на форум в Смолян доц. д-р Веселка Дулева – началник отдел “Храни и хранене” към Националния център по общественото здраве и анализи, Национален консултант на МЗ по “Хранене и диететика”, представител на България в СЗО по “Хранене и хранителна политика”. Тя е ръководител на екипа, изготвил влязлата в сила в края на миналата година Наредба № 2 на МЗ за здравословното хранене на децата от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни, и съавтор на сборник от рецепти за тази възрастова група, съобщиха от пресцентъра на РЗИ-Смолян.

По покана на РЗИ – Смолян доц. д-р Дулева представи пред родители, медицински специалисти, директори на детски заведения и служители от общинските администрации в област Смолян основните причини, довели до редица законодателни промени (последната от които Наредба № 2 на МЗ), имащи за цел намаляване относителния дял на подрастващите с наднормено тегло или затлъстяване чрез подобряване храненето и хранителния режим на децата от 0 до 18-годишна възраст. Според нея периодът от 1000 дни, започващ още от зачеването на детето се счита за особено важен за бъдещо му физическо и интелектуално развитие. Ако детето не получава с кърмата, а по-късно и с храната т.н. незаменими мастни киселини има риск от увреждания на очите и мозъка. Пълноценното и здравословно хранене дават уникалната възможност да повлияят благоприятно на физическото, психическото и интелектуалното развитие на децата. «Създаването на лоши навици за начин на живот и хранене още в ранна детска възраст, трудно се повлияват след това”, каза още доц. Дулева и посочи основните, констатирани след проучване на НЦОЗА проблеми при отглеждането на деца от 0 до 12-месечна възраст в нашата страна: късно начало на кърмене; малка продължителност на кърменето ( между 2 и 4 месеца при препоръчителни поне 6 месеца ); много ниска честота на кърмене при поискване (повечето родители хранят детето си през 3 часа, което се счита за неподходяща практика); масово даване на бебетата на подсладена вода; много ранно захранване с плодови сокове, което би могло да провокира проблеми със стомашно-чревния тракт. Някои от родителите дават на своите бебета прясно вместо кисело мляко, което реално създава риск от алергии в това число и често срещания атопичен дерматит.

Създаването на здравословни хранителни навици е споделена отговорност – на семейството, на обществото, на всички, които се грижат за подрастващите. Режимът на хранене е важен за всяка възрастова група, но при децата той трябва да е 5 кратен – три основни ястия за закуска, обяд и вечеря и две подкрепителни закуски. Основен принцип за постигане на пълноценно и здравословно хранене е осигуряването на разнообразие чрез ежедневно включване в менюто на представители на пет основни групи храни: зърнени, мляко и млечни продукти, богати на белтък храни ( месо, риба, яйца), плодове, зеленчуци и достатъчен проем на течности. Всяка от тези групи храни е носител на определена енергия и за да е балансиран техния прием, трябва да са разпределени в рамките на деня. Родителите трябва да знаят, че сутрешната закуска трябва да осигурява 20% от храната за деня, обядът 30%, а вечерята 25%. Останалите проценти се разпределят между двете подкрепителни закуски. Въвеждането на Наредба № 2 на МЗ за храненето на децата до 3 – годишна възраст осигурява пълноценното и здравословно хранене на малчуганите в детските заведения. Добре е родителите да се запознават със седмичното меню, за да не повтарят предлеганата вече храна за вечеря.

Вирни се горе